Ekonomi Yatırımcının önü açılıyor

Yatırımcının önü açılıyor

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yatırım kararlarının verilmesinin önündeki en büyük engellerden biri olan belirsizlikler azalırken yatırımcıların önü açılıyor. Referandum sürecinin de tamamlanmasıyla birlikte piyasalar üzerindeki bir belirsizlik daha ortadan kalkacak

Yatırımcının önü açılıyor

Piyasalarda bahar hareketli geçiriyor. Yılın ilk çeyreğindeki kritik belirsizliklerin ortadan kalkması ve 16 Nisan referandumuyla birlikte bir belirsizliğin daha sonuçlanması, yatırımcıların önünü açacak. Artık daha kolay karar alınabilecek. Borsa, dolar, altın, mevduat, gayrimenkul yatırımcıları 2017 sonuna kadar birikimlerini değerlendirmek için alternatif seçenekleri göz önünde bulundurabilecek. Yurtdışı gelişmeler daha fazla gündemde yer almaya başlayacak. Özellikle ABD’deki veri akışı ve gelişmeler takip edilecek.

Haberin Devamı

ABD Başkanı’nın konuşmalarıyla verdiği mesajlar piyasalarda hareketlenmelere neden oluyor. Bu da açıklamaların daha yakından izlenmesini beraberinde getiriyor. Trump’ın hemen her konuşması dolar kurundaki hareketin yönünü ve hareket marjını belirliyor. Muhafazakâr olduğu kadar milliyetçi söylemlere zaman zaman başvuran Trump, geçtiğimiz hafta doların değerlenmesinin Amerikalı şirketlerin rekabet gücüne zarar verdiğini ifade etti. Trump, “Dürüst olmam gerekirse düşük faiz politikasını beğeniyorum” derken FED Başkanı Janet Yellen’i yeniden aday gösterebileceğine dair sinyal de verdi. Oysaki seçim öncesindeki konuşmalarında görev süresi dolduğunda Yellen’i aday göstermeyi düşünmediğini dile getirmişti. Trump’ın konuşması sonrasında dolar/TL kuru 3.6492 seviyesine kadar geriledi. Kurdaki hareketin sert ve dalgalı olduğunu görüyoruz. Bu volatil hareket aynı zamanda yatırımcıların ‘al-sat’ yapmalarına imkân tanıyor.

Haberin Devamı

Bist istanbul’da kârlı sektörler öne çıkacak

Yatırımcının önü açılıyor
Borsada ilk çeyrek kâr beklentileri olumlu. Hazırlanan yerli ve yabancı raporlarda, bankalarda yüzde 30’un üzerinde bir kâr artışına vurgu yapılıyor. Sanayi şirketlerinde yüzde 20’nin üzerinde kâr artışı bekleniyor. BIST 100 Endeksi’nde 90.000 seviyesi önemli. Endeks haftayı 90.063 seviyesinden tamamladı. En son 82 gün önce 20 günlük hareketli ortalama, 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek teknik olarak alım sinyali verdi. 20 günlük hareketli ortalama, 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrettiği sürece de alım sinyali korunuyor. Kısa vadede 90.000 seviyesinin üzerinde kalınması endeksin 91.500-92.000 seviyelerini test etmesini sağlayabilecek. Destekler ise 89.500 ve 88.500 seviyelerinde bulunuyor.

Para kurulu toplantısı önemli

Referandumun sonrasında ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek. Referandumun hemen ardından yapılacak bir toplantı olması itibariyle bu önemli. PPK daha önceki toplantılarda, enflasyonda kalıcı bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşun devam edeceğinin altını çizmekteydi.

Haberin Devamı

Referandum sonrasında aynı duruşun korunup korunmayacağına dair işaretler alınacak. Yurtdışında ise önümüzdeki hafta Fransa’daki seçimler takip edilecek. Fransa’da 23 Nisan günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacak. Gözler bu seçimde olacak.

Farklı kesimlerin adaylarının yarışacağı ilk turda adayların güç dengesinin benzer oranlarda olması ilk turda sonuca gidilmesini önleyecek. Asıl merak edilen ikinci tura hangi adayların kalacağı. Milliyetçi adayın anketlerde önde görülmesi ikinci tura kalma olasılığını artırıyor. İkinci tur ise 7 Mayıs’ta yapılacak.

Nisan ayı dolar kuruna yaramıyor

Yatırımcının önü açılıyor
Ocak ayında zirve seviyesi 3.94’e kadar çıkan dolar kuru şimdilerde düzeltme hareketinde bulunuyor. Arada çıkışlar yaşansa da düzeltme devam ediyor. Kurun geçmiş yıl hareketleri incelendiğinde ise son 10 yılda nisan aylarını çoğunlukla düşüşle geçirdiği gözleniyor. Son on yıllık sürede nisan ayının dokuzu düşüşle tamamlanırken sadece birinde yükseliş yaşandı. Dolar kuru en sert düşüşünü ise 2009 yılında gerçekleştirdi. Söz konusu yıldaki düşüş yüzde 4.31 oldu. Geçmiş yıllarda yaşanan ivmenin bu yıl da devam etmesi halinde içinde bulunduğumuz nisan ayında yine düşüş yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Özellikle referandum sonrası yaşanacak siyasi gelişmeler ve küresel piyasalardaki gelişmeler kurun yönünü aşağıya çevirmesine olanak verebilecektir.

Haberin Devamı

Yabancı payı yüzde 65

Yatırımcının önü açılıyor

Borsadaki yabancı payı yüzde 65 seviyesine yükseldi. Mart ayının ilk üç haftasında aşağı yönlü bir seyir izleyen yabancı takas oranı mart ayının sonlarında toparlanma gösterirken nisan ayının 14’üne geldiğimizde yüzde 65 ile yılın zirvesine tırmandı. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre, yurtdışında yerleşik kişiler, 3-7 Nisan haftasında net 116 milyon dolarlık hisse senedi, 487.3 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 2.1 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) aldı. Dolar bazlı endeks ise 24.429 seviyesinde bulunuyor. Dolar bazında BİST 100 Endeksi nisan ayı içinde en düşük 23.702 en yüksek 24.858 seviyesini gördü.