Ekonomi Yatırımlara ‘rekor’ ödül!

Yatırımlara ‘rekor’ ödül!

13.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki yılda 5 milyar doların üzerinde yatırım yapan otomotiv sanayi, kapasitesini 1.7 milyon adede taşırken, bu yıl üretim, satış ve ihracatta rekora imza atacak

Yatırımlara ‘rekor’ ödül

Türkiye’de otomotiv üreticileri 2013 yılında başladıkları yatırım hamlesine devam ederken, bunun meyveleri de toplanmaya başladı. 5 milyar doların üzerinde yatırımla, kapasitesi 1.7 milyona ulaşan otomotiv sektörü, üretim, satış ve ihracatta rekora koşuyor.

Haberin Devamı

İç pazardaki hareketliliğin yanı sıra Avrupa pazarlarındaki iyileşme, bu yılın ilk yarısında otomotiv sanayi üretimini yüzde 18.4 artışla 668 bin adede taşıdı. İhracat yüzde 7.5 artışla 486 bin adede yükselirken, iç pazar satışları ise yüzde 49 artışla 455 bin adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ihracatta yükselişin sürdüğünü, iç pazarda da özellikle hafif ticari araç satışlarında bir “normalleşme” yaşandığına dikkat çekerek “Yeni ürünler ve teşvikler semeresini veriyor. Sürdürülebilir büyüme yakaladık. Asıl etki 2016’da görülecek. Artık 2017 sonrası projelerinin konuşulması lazım. Projeler geldikçe rekabetçiliğimiz de artacak” dedi.

Binek üssü olduk

Haberin Devamı

Özellikle 2013-2014 arasında ciddi yatırım yapıldığını veya açıklandığını hatırlatan Önen, “Eskiden Türkiye’nin sadece hafif ticari araç üssü olduğu konuşulurdu. Ancak Tofaş ve Toyota’nın da yeni model projeleri devreye girdikten sonra, Türkiye, hafif ticarinin yanında otomobil üretim üssü de olacak” ifadesini kullandı. Üretim kapasitesinin 1.7 milyona ulaştığının da altını çizen Önen, “Diğer projeler devreye girince 1.8 milyon adedin üzerine çıkacak. Kurulu kapasitenin 2 milyon adedin üzerine çıkması, bize göre çok uzak değil” ifadesini kullandı.

Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önen, ilk 6 aylık üretim, pazar ve ihracat rakamlarına bakarak 2015’in üretim ve ihracat açısından rekor yıl olması ihtimalinin gittikçe güçlendiğini de söyledi. İhracatın 2014’ün üstünde bir performansla, 925 bin adedi aşmasını beklediklerini belirten Önen, üretimin de 1 milyon 225 bin adedi aşacağını bildirdi.

1.2 milyona 2011’de yaklaştı
En son 1 milyon 190 bin adetle 2011 yılında üretim rekoru kıran otomotiv sanayi, aksi bir durum yaşanmaması halinde bunu aşacak ve 1 milyon 200 bin üzerindeki adetleri görecek. Bununla birlikte aynı yıl kırılan 911 bin adetlik iç pazar rekorunun da bu yıl sollanması bekleniyor. Sektörün, 2008’deki 910 bin adetlik ihracat rekorunu da yenilemesi öngörülüyor.
Haziranda otomotivin, Türkiye’nin genel ihracatındaki payının, şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını da vurgulayan OSD Başkanı Kudret Önen, “İhracattaki payımız, yüzde 17 gibi yüksek bir seviyeye geldi. Ayrıca ilk yarıda 2018 milyon dolar dış ticaret fazlamız var. Otomotiv sanayi, ihracattaki lokomotif konumunu sürdürüyor” dedi.
‘1 milyonu haketti’
İç pazarın büyümeyi sürdürdüğünü, yıl sonunda bir milyon sınırını zorlayabileceğini kaydeden Önen, “”Negatif olmanın alemi yok. Avrupa ve dünyada anormal bir durum gerçekleşmezse rekora gideriz. Sektör, iç pazarda da bu yıl 1 milyon adedi görmeyi hak etti. Matematiksel olarak bunu görüyoruz” diye konuştu.
Kudret Önen, bunda yeni modellerin de etkisi olduğunu sözlerine ekledi.
Bentley’in ‘özel’i uçaktan özendi!
İngiliz süper lüks otomobil üreticisi Bentley, Continental GT Speed Breitling Jet Team Serisi ile birlikte lüks ve performansı farklı bir boyuta taşıyacak. Bu özel seri, her biri Breitling Jet ekibine ait uçaklardan ilham alan sadece yedi otomobilden oluşuyor.
Bağımsız İsviçreli saat üreticisi Breitling’in desteğiyle oluşturulan, jet uçaklarının kullanıldığı dünyanın en büyük profesyonel sivil uçuş ekibi olan Breitling Jet Team, bu kez Bentley’nin özel serisine ilham verdi. Saatte 565 mil hıza ulaşabilen ve birbirlerine yalnızca birkaç metre mesafede uçan 7 adet L-39 C Albatros jet uçağından oluşan Breitling Jet Team’in uçaklarında kullanılan farklı renkler ve desenlerden etkilenilerek oluşturulan özel seri araçlar, Bentley’nin kişiselleştirme bölümü olan “Mulliner”ın imzasını taşıyor.
Yatırımlara ‘rekor’ ödül
‘Jet motoru eksik!’
Continental GT Speed’in temel alındığı otomobillerde, İsviçreli saat markasının da kullandığı özel sarı ve yeşil renklere yer verilmiş. Böylece “jet motoru takılmasa” da, otomobiller L-39 Albators Jets’lerin kendine has görünümüne benzemiş. Aynı renkler, bir şekilde aracın iç döşemelerinde ve gösterge panelinde de kullanılmış.
Her otomobil, Breitling Jets’in 7 uçağına karşılık gelecek şekilde numaralandırılmış. Ayrıca koltuk başlıklarında da, her bir otomobile numarasını veren uçağın adı yerleştirilmiş.
Yan sanayi ihracatta ‘kilo fiyatı’nı artırdı
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Türkiye’ye katma değer yaratmaya devam ettiklerini belirterek, “Tüm sektörlerdeki ihracat ortalaması yaklaşık 1.6 dolarken, Türk otomotiv yan sanayinin kilogram ortalamasının yaklaşık 6 dolar seviyelerine geldiğini belirtti.
Dudaroğlu, ihracat kilogram fiyatının geçen yılın tamamında 6 dolar seviyelerinde olduğunu, bu yılın ilk yarısında da söz konusu değeri koruduklarının altını çizerken, otomotiv ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirdiklerinin de altını çizdi. Dudaroğlu, “Türk yan sanayi firmaları geçen yıl 9.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2015’in ilk 5 ayındaysa bu rakam 3.4 milyar dolar seviyesine geldi” dedi.
Ar-Ge atağı
TAYSAD üyelerinin otomotiv endüstrisine katma değer sağlayacak nitelikli ürünler kazandırmak amacıyla Ar-Ge merkezlerine ciddi yatırımlar yaptığını hatırlatan Dudaroğlu, “Ülke çapındaki tüm sektörlerde şu an 187 Ar-Ge merkezi var. Bunların 66’sı otomotive, 56’sı da yan sanayiye ait. Amacımız, Ar-Ge merkezi sayısını daha yukarılara taşımak ve yetkinliklerini artırarak hizmet ihraç eder noktaya taşımak” ifadesini kullandı.
Yeni pazar bulmak ve müşteri potansiyelini artırmak amacıyla yurtdışı ataklarını sürdürdüklerini anlatan Dudaroğlu, 23 TAYSAD üyesinin, Münih’te BMW’yi ziyaret ederek ikili görüşmelerde bulunacağını, amaçlarının Alman üreticinin satın alma ağına ve yeni projelerine dahil olacak adımları atmak olduğunu söyledi.
Auris’in fiyatı 51 bin TL’den başlıyor
Özellikle ön tasarımı yenilenen, iç mekanda kalite algısı artırılan, dizel motorunun performansı da elden geçirilen Toyota Auris, 50 bin 950 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Aracın dizel versiyonlarının fiyatı da 72 bin 400 TL’den başlıyor. Yenilenen Auris Touring Sports ise, 72 bin 800 TL’den başlayan fiyatlarla yollara çıkmaya hazır.
Markanın yeni modellerinde kullanılan tasarım unsurlarıyla ön görünümü yenilenen ve böylece daha sportif bir “izlenim” bırakmayı başaran Auris, krom detayları ve Premium versiyonda sunulan LED farlarıyla çekici hale getirilmiş. Arka bölümünde de yeni tamponları ve elden geçirilen stop lambalarıyla dikkat çeken Auris, gösterge panelinin ortasına konumlandırılan 4.2 inçlik renkli TFT ekranı, orta konsola entegre “Toyota Touch 2” sistemli 7 inç tam renkli dokunmatik multimedya ekranıyla da değişimi iç mekana da taşımış.
Auris’te 1.33 lt (99 HP) ve 132 HP’lik 1.6 lt benzinli, 90 HP’lik 1.4 lt dizel motor seçenekleri yer alıyor.
Citroen Türkiye, satışta dünya 7’nci
Bu yılın ilk yarısında Türkiye’deki satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 artırarak, 15 bin adede ulaşan Citroen, markanın uluslararası pazarlarında 7. sıraya yükseldi. Özellikle C4 Cactus, C4 Picasso ve C-Elysee modelleriyle önemli başarılara imza atan Citroen Türkiye, bu sayede ilk 6 ayda pazar payını da yüzde 0.7 artışla yüzde 3.46’ya doğru taşıdı.
Citroen, bu başarısını daha öteye taşıyacak yeniliklerini de getiriyor. Markanın önemli modellerinden C4, benzinli ve dizel motor seçeneklerinde artık tam otomatik “EAT6” vites kutusuna kavuşacak. Bununla birlikte C4 Picasso da, bu yeni tam otomatik vites kutusuyla donatılarak satışa sunulacak.
Renault’nun lüksteki yeni iddiası Talisman
Fransız üretici Renault, orta üst sınıfta iddialı olmak amacıyla geliştirdiği Talisman’ı tanıttı. Bu yılın sonunda, Avrupa ile birlikte Türkiye’de de satışa sunulması beklenen Talisman, Laguna ve Latitude modellerinin yerini alacak.
Ciddi bir yatırımla geliştirilen, Renault’nun etkileyici ve farklı bir tasarımla yarattığı Talisman, Fransız üreticinin orta üst sınıfta iddialı olma hedefinin bir ürünü. Bunun için, pek çok projede ortaklık yaptığı “Daimler”den de destek alan Renault, ortak parça kullanmak yerine “kalite mükemmelliği”ni sağlamak için işbirliği yapmış.
Adını, Renault’nun Çin pazarında sattığı sedan modelden ve 2001’de sergilenen, Vel Satis’in öncüsü olan konsept araçtan alan Talisman, 4850 mm uzunluğa, 1460 mm yüksekliğe ve 1870 mm genişliğe sahip. Gösterişli bir tasarımla şekillendirilen Talisman’ın bir stationwagon versiyonunun da bulunacağı, Frankfurt Fuarı’nda tanıtılacağı da kaydediliyor.
Yatırımlara ‘rekor’ ödül
Kapsamlı donanımlar
Geniş iç mekanı, farklı kişiselleştirme seçenekleri sunacak olan Talisman, orta konsolda yer alan 7 inçlik dijital gösterge ekranı, 8.7 inçlik dokunmatik ekran, R-Link 2.0, renkli Head-up display, BOSE ses sistemi gibi donanım ve özellikler de sunacak. Araçta, dokunmatik olarak açılabilen bagaj kapağı da olacak.
İki farklı turbo beslemeli ve benzinli (TCe 160 ve TCe 200) motorların yanı sıra 110, 130, 160 HP güçlerinde üç de dizel seçeneği bulunacak Talisman’ın, çoğu motorda otomatik vites sunuyor olacak. Ayrıca otomobilde kullanılan “4Control” sistemi de, direksiyonun 4 tekerleği birden kontrol etmesini sağlıyor.
En büyük Superb 2016’yı bekleyecek
Skoda, yeni nesil Superb Sedan’ın yeni Superb Combi’yle de sınıf lideri olmaya hazırlanıyor. Superb’in tüm özelliklerini, daha fazla iç mekan genişliği ve yüksek bagaj kapasitesiyle harmanlayan yeni Superb Combi, 2016 yılı şubat ayından itibaren Türkiye’de de satışa sunulacak.
Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Superb Combi’nin özellikle uluslararası pazarlarda marka bilinirliğine büyük katkı sağlamayacağını hatırlatırken, “Aracı, gelecek yıl şubat ayında Türkiye’de de satışa sunacağız. Superb Combi’nin, Türkiye‘de sınırlı pazara hitap ettiğini biliyoruz. bu nedenle büyük adetlerde getirmeyi düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.
Modern, şık ve dinamik çizgileriyle dikkat çeken Superb Combi, özellikle arka bölümüyle station wagon otomobillere yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor. Araç, geniş çamurlukları, dinamik çizgileri, LED teknolojili stop lambalarıyla dikkat çekiyor.
Geniş bagaj
Sınıfının en geniş iç mekana sahip modeli olan Superb Combi’nin 660 litre bagaj hacmi, arka koltuklar yatırılınca 1.950 litreye çıkıyor. Arka bagaj kapağı elektrikli. Superb Combi, Türkiye’ye ağırlıklı olarak DSG otomatik şanzımanlı 1.6 lt TDI ve 2.0 lt 190 HP TDI dizel motorlarla getirilecek.