Ekonomi Yemek insansız araçla gelecek!

Yemek insansız araçla gelecek!

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, drone’la yemek teslimatı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bunu denedik ancak bu alanda henüz regülasyonlar yok. Ayrıca drone’la teslimat çok kullanışlı değil. Tehlikeli olabileceği durumlar var. Bu nedenle vazgeçtik” dedi.

Yemek insansız araçla gelecek

Kendi kendine giden otonom, insansız araçlarla teslimatın sektörde yeni trend olduğunu dile getiren Aydın, “Bu teslimat türü 3-4 yıl içinde dünyada başlayacak. Biz de hazırlık yapıyoruz. Yemeksepeti olarak 4 yıl içinde geçmeyi planlıyoruz. Farklı teslimat seçenekleri üzerinde de çalışıyoruz. Scooter’la teslimata da yakında başlayacağız” diye konuştu.

Aydın, 2019 yılı rakamları hakkında da bilgi vererek, cirolarını yüzde 54 oranında büyüttüklerini, 69 ilde 25 binin üzerinde üye restoranla 14 milyon kullanıcıya hizmet verdiklerini aktardı.

Nisan 2019’da hizmete sundukları online market siparişi uygulaması Banabi’nin kısa sürede büyüdüğüne de değinen Nevzat Aydın, Banabi’nin bugün 8 şehirde 2 bin 400’ün üzerindeki ürünü 15 dakika içinde kullanıcılara ulaştırdığını dile getirdi. Banabi, 2020 sonunda ise 15 şehirde faaliyet göstermeyi ve bugün 52 olan depo sayısını 4 katına çıkarmayı hedefliyor. Banabi’den en az 1 sipariş veren kullanıcı sayısı 400 bini buldu. Aydın, Türkiye’de başarısını kanıtlayan Banabi’nin Delivery Hero bünyesindeki diğer ülkelerde de uygulanmaya başladığını, şu anda iş modelinin 9 farklı ülkede daha hizmete gireceğini kaydetti. 2020’de Banabi gibi yeni projeler üzerinde çalışacaklarını da dile getiren Aydın, ana şirketleri Delivery Hero’nun 80 milyon euro yatırım yapacağını da açıkladı.

Yemek insansız araçla gelecek



Kebap ilk sırada

Yemeksepeti üzerinden en çok sipariş edilen yemeğin lahmacun olduğunu aktaran Aydın, şöyle dedi:

“En çok sipariş kebap ve Türk yemeklerinde veriliyor. Onu burger takip ediyor. Yüzde 50 promosyonlu ürünler satıyor. İnsanlar daha ucuza yemek yemeyi tercih ediyor. Bu yıl da kampanya odaklı olacak. En çok sipariş veren iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya şeklinde. Yemeksepeti’nin bulunmadığı 7 il var. Oralara da en kısa sürede girmeyi planlıyoruz.”

Yemek insansız araçla gelecek



3 bin yeni istihdam

Nevzat Aydın, yeni projeler ve iş kollarıyla büyümeye devam ederken, istihdamlarını da artıracaklarını belirterek, şöyle konuştu: “2019’da 610 olan çalışan sayımız bugün 2.800 kişiye ulaştı. 2020 sonunda 6.000 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece çalışan sayımızda yaklaşık yüzde 125 bir artış yaşanacak. Ağırlıklı olarak lojistik operasyon pozisyonları, IT rolleri ve destek fonksiyonlara yerleşimler yapacağız. Ayrıca, üye restoranlar sayesinde dolaylı olarak da istihdama katkı yapmaya devam ediyoruz. Bugün, üye restoranlarımız sadece Yemeksepeti siparişleri için yaklaşık 40 bin kişiyi istihdam ediyor.”