Ekonomi ‘Yeni bir Türkiye hikâyesi yazacağız’

‘Yeni bir Türkiye hikâyesi yazacağız’

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün düzenlenen törenle Hazine’yi Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten devraldı.

‘Yeni bir Türkiye hikâyesi yazacağız’

Törende konuşan Albayrak enflasyonu tekrar tek hanelere indirmek için çok yoğun mesai harcayacaklarını ve piyasa ekonomisiyle uyumlu olacaklarını belirterek şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

- Yapısal değişim konusunda adımları çok daha hızlı atacağız. Bağımsız kurumların küresel politikalarla uyumlu şekilde eskiden daha başarılı performans göstereceğine şahit olacağız.

- Mali ve bütçe disiplini noktasında dünyaya örnek teşkil edecek, para politikasında da güçlü ve diri bir döneme girilecek.

- Küresel sistemle daha entegre olacağız. Yeni bir Türkiye hikayesi yazacağız.”

Albayrak ayrıca, dün eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan da görevi devraldı. Albayrak, “AK Parti iktidarlarının başarısının arkasında en temel unsurlardan biri olan bütçe ve mali disiplindeki duruşun daha da iyi şekilde devam etmesi için gece gündüz demeden hep birlikte sizlerle çalışacağız” dedi.

‘Yeni bir Türkiye hikâyesi yazacağız’

Devir teslim sırasında her iki bakan da birbirine çiçek hediye etti. Bu sırada Albayrak, “Bizim çiçek biraz daha küçük, biraz daha ucuz, biz daha da sıkacağız” diye espri yaptı.

Haberin Devamı

‘Yapay zeka’ ve siber güvenlik öne çıkıyor

Yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, özel bütçeli, özerk ofisler de önemli rol alacak. Dijital Dönüşüm Ofisi, kamunun dijital (e-devlet) dönüşümü koordine edecek, yapay zeka uygulamalarına öncülük edecek, siber güvenlik projeleri geliştirecek. Finans Ofisi, ulusal ve uluslararası bankacılık ve finans sektörünü izleyecek ve analizler yaparak raporlayacak. Yatırım Ofisi ise Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik çalışmalar yürütecek.

Malvarlığı dondurma

BM kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonlara ait malvarlığının dondurulması kararlarında da Cumhurbaşkanlığı etkin olacak. Ekonomik sıkıntı durumlarında devreye girecek olan Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu, Toptancı Hal Konseyi, diğer kurul ve konseyler olacak.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı için yapılan düzenlemeye göre, bakanlığın taşra teşkilatında yer alan sosyal hizmet kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebilecek.