Ekonomi Yeni havalimanının enerjisi Siemens’ten

Yeni havalimanının enerjisi Siemens’ten

22.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Yeni Havalimanı’nın Cumhuriyetin 95’inci yılının kutlanacağı 29 Ekim’de açılması için hazırlıklar sürüyor. Pek çok firma da havalimanının altyapısına ürünleriyle destek veriyor. Bunlardan biri Siemens Türkiye. Firma, havalimanının Enerji Yönetim Sistemi (SCADA) altyapısı, orta gerilim pano tedariği, pist aydınlatma kontrol odası alçak gerilim sistemi ve yangın algılama sistemlerinin kurulumunu yürütüyor.

Yeni havalimanının enerjisi Siemens’ten

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, enerji yönetimi ve verimliliği, bina teknolojileri konusunda dünyada ve Türkiye’de uzun yıllara dayanan uzmanlıkları bulunduğunu belirterek, “Bu çözümlerimizin İstanbul Yeni Havalimanı gibi büyük ve önemli projelerde yer almasından gurur duyuyoruz. Projede, Gebze fabrikamızda üretilen elektrik panolarının kullanılması ve böylece ülkemize daha da büyük bir katma değer sağlayabilmemiz bizim için bir başka mutluluk vesilesi. Büyük projelere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

750 adet pano

Tamamlandığında 50 bin kişilik bir yerleşim yeri kadar enerji tüketecek olan havalimanının tüm elektriğinin kesintisiz ve verimli bir şekilde dağıtımını sağlayan Siemens Türkiye, projeye 750 adet orta gerilim panosu temin etti. Yeni Havalimanı, Türkiye’de yüksek güvenlikli pano sınıfında tek seferde en fazla sayıda orta gerilim panosunun tedarik edildiği proje oldu. Havalimanının en kritik bölgesi olan pist aydınlatması kontrol binasının (CCR) alçak gerilim sistemlerinin de kurulumunu sağlayan firma, panoların tamamını Gebze fabrikasının 65 ülkeye ihraç yapan tesisinde üretti.

Kesintiler en az seviyede

Siemens Türkiye, enerji izleme ve kontrolünü Enerji Yönetim Sistemi(SCADA) altyapısıyla sağlıyor. SCADA’nın özellikleri ise şöyle:

Haberin Devamı

“Tesisler merkezi kontrol noktasından izlenerek enerji kesintileri minimuma indiriliyor. 60 bini aşkın veri anlık olarak sistem tarafından değerlendiriliyor ve operatörlere en iyi işletme koşulları için öneriler sunuluyor. İşletmenin enerji verimliliği sağlayabileceği noktalar kısa sürede belirleniyor. Tüm dağıtım şebekesinin dijitalizasyonu sayesinde kesintisiz ve sürekli elektrik dağıtımında diğer tesislere örnek teşkil edecek bir çözüm sunuluyor.”