Ekonomi Yeni İmar Kanunu 2017’de hazır

Yeni İmar Kanunu 2017’de hazır

13.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni İmar Kanunu’yla ilgili çalışmalar yaptıklarını, kanunun 2017 başında hazır olacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, yeni düzenlemeyle belediyeler arasındaki haksız rekabetin biteceğini söyledi

Yeni İmar Kanunu 2017’de hazır

Gayrimenkul sektörünün umutla beklediği yeni düzenlemeler için düğmeye basıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm, İmar Kanunu, İçişleri Bakanlığı’nın kontrolünde Büyükşehir Yasası, Maliye Bakanlığı ile birlikte emlak rayiç bedelleri üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ekonominin lokomotifi olarak gördükleri sektörün sorunlarıyla da yakından ilgilendiklerini belirten Sarı, 2017 yılı başına kadar yeni bir İmar Kanunu düzenlemesi getireceklerini açıkladı. Bakan Sarı, “Benden önceki dönemde zaten bu konu üzerine çalışılmış. Biz şimdi üzerinden geçiyoruz” dedi. Ayrıca İmar Yönetmeliği’nde alan hesaplamalarının farklı belediyeler tarafından farklı yorumlanabildiğini vurgulayan Sarı, bu hesaplamalara bir standart getirerek haksız rekabeti önleyeceklerini kaydetti.

Metrekare hesabı
Gerekirse yapılacak çalışmaları şematik olarak da anlatacaklarını söyleyen Sarı, “Örneğin bir alan hesabında boşluk alanını hesaplarken bir belediye duvar içinden, bir belediye duvar ortasından bir belediye duvarın dışından ölçebilir. Bir katta 2 metrekare alan kazanırsanız, 20 katlı binada 40 metrekare yapar. Bu hesaplamaların bu kadar farklı farklı olmaması lazım. Hesapların somut değerlere oturtulması lazım” diye konuştu. Bakan Sarı, gayrimenkul sertifikası üzerine de bir çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “Gayrimenkul sektörünü merdiven altı görüntüsünden çıkarmamız lazım” dedi.

Bakan Sarı, kentsel dönüşüm ile çarpık yapılaşmanın ortadan kalkacağını, can ve mal güvenliğini tehdit eden yapıların yerine sağlıklı binaların oluşacağını anlatarak, ancak son dönemde parsel bazlı dönüşümün ağırlık kazandığını, sorunu bütüncül çözmediğini dile getirdi.

Sarı, “Parsel bazlı dönüşüm bizim istediğimiz dönüşüm değil” ifadelerini kullanarak, “Parsel bazlı dönüşüm değil ada bazlı dönüşüme geçmemiz lazım. İhtiyaç olabilir, bina riskli olabilir ama bütüncül olarak baktığımızda istediğimizi karşılamıyor. Bizim mümkün olduğunca ada bazlı dönüşüme gitmemiz lazım” diye konuştu.

Özel sektöre Güneydoğu çağrısı

Bakan Sarı, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar sonucu yıkım yaşanan bölgelerde yeniden inşa sürecinde özel sektörü de bölgeye çağırdı. Sarı, “TOKİ, Sur’un dışında rezerv alanlarda çalışmalar yapıyor. Sur’un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. Bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu göstermemiz lazım. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz” diye konuştu.

Sarı, operasyonlardan etkilenen; Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde yeniden inşa süreci için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirterek, yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi. Bölgede vatandaşların kentsel dönüşüme nasıl baktığını görmek amacıyla bir anket çalışması yaptıklarını vurgulayan Sarı, “Sonuçlar çok pozitif. Vatandaş da burada dönüşümden yana” dedi.

Fikirtepe Platformu Ankara’ya gidiyor

Bakan Sarı, Fikirtepe’yi henüz ziyaret edemediğini belirterek, Fikirtepe Platformu’nu Ankara’ya çağırdıklarını söyledi. Sarı, “Fikirtepe ve Sultanbeyli projelerinin önünün açılması için elimizden geleni yapacağız. Fikirtepe’de işe başlayan müteahhitlerimiz var. Bir-iki noktada tıkanmış olan yerler var. Vatandaş devlet güvencesi görmek istiyor. Biz bakanlık olarak devletin orada olduğunu söylemek ve endişeleri gidermek için muhakkak bulanacağız” diye konuştu.
İstanbul’da Okmeydanı dönüşümüyle ilgili de bilgiler paylaşan Sarı, “Okmeydanı 24 bin bağımsız birimden oluşuyor, 5 bin 585 bina var. 24 bin aileyi ilgilendiren bir dönüşüm olacak. Sit alanları korunacak. Özel sektör, belediye ve bakanlık işbirliğiyle yapılan bir çalışma olacak” dedi.