Ekonomi Yeni nesil denizaltı geliyor

Yeni nesil denizaltı geliyor

26.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir ülkenin savunmasında dışa bağlılığın asgari düzeye indirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, “Göreve geldiğimiz ilk yıldan, 2003 yılından beri savunma sanayimize yatırım yaptık. Savunma sanayinde yerli katkı oranımız yüzde 24’lerden yüzde 65’i bulmuştur” dedi.

Yeni nesil denizaltı geliyor

Kocaeli’deki Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen Muratreis Denizaltısı ilk kaynak töreninde konuşan Yıldırım, denizaltının yeni nesil olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yıldırım, “Bu denizaltı tamamlandığında ve tabii 6 denizaltıdan oluşan bir paket bunlar, tamamlandığında uzun yıllar Deniz Kuvvetlerimiz’e hizmet edecektir. Yeni denizaltı projesi bir Alman - Türk ortaklığıyla devam ediyor. Bu projeyle birlikte Gölcük Tersanesi Komutanlığı’ndaki altyapı da bu vesileyle iyileştiriliyor ve tersanenin özellikle denizaltı yapımında uzmanlaşmasının daha da gelişmesine fırsat tanınıyor” dedi.

Uzun süre dalabilecek

Mevcut denizaltıların havadan bağımsız sevk sistemine sahip olmadıkları için uzun süre deniz altında kalamadıklarını belirten Yıldırım, bu projeyle havadan bağımsız tahrik sistemli, dalmış durumda, uzun süre harekat icra edebilme yeteneği, yüksek süratli, gelişmiş torpidoları, satıh hedeflerine atılabilen güdümlü mermi kabiliyeti olan denizaltılarını Deniz Kuvvetleri’nin envanterine dahil etmiş olacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

12 ay aralıklarla inşalarına başlanan ve başlanacak olan denizaltıların ilkinin inşasının 62 ay, takip edenlerin ise 61 ay sürmesi ve hizmete girmeleri planlanıyor.

350 bin Afrinli evine dönecek

Türkiye’nin, bölgesinde sadece kendi topraklarının bütünlüğünü, sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamakla kalmadığını, bölgedeki istikrarsızlıkların da ortadan kaldırılması için önemli bir katkı sağladığını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Tamamen PKK/PYD/YPG-DEAŞ bölgeden temizlendikten sonra evlerinden, barklarından ayrılmak durumunda kalan ve Türkiye’de misafir ettiğimiz yaklaşık 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada huzur içerisinde yaşamlarını devam ettirecekler.”

Yıldırım, Türkiye terörle etkin mücadele ederken, bazılarının Ege’de, Akdeniz’de birtakım tezgahlar peşinde olduğunu da belirterek, “Şartlar ne olursa olsun Türkiye, ülkesine yönelecek her tehdidi bertaraf edecek güce sahip. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın” dedi.