Ekonomi Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda

Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda

18.11.2016 - 11:34 | Son Güncellenme:

Erken hasat zeytinyağı sıkımından sonra firmalar, taş değirmenlerde ezilen zeytinlerden elde edilen "zeytin sütü" üretimine başladı. 100 kilogramdan 1,5 litre elde edilen, bu zeytin sütünün litresi 30 liradan alıcı buluyor.

Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Edremit Körfezi'nde taş değirmenlerde ezilen zeytinlerden elde edilen "zeytin sütü", raflarda yerini aldı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, taş baskı sistemiyle soğuk sıkılan zeytinden ilk alınan yağ olarak bilinen zeytin sütü, Balıkesir'in Edremit, Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde raflarda yerini almaya başladı.

"Burun yağı", "çiğ yağ" olarak da adlandırılan zeytin sütü için zeytinler, önce taş değirmenlerde eziliyor. Elde edilen hamur, torbalar içine dolduruluyor ve bunlar baskı tepsisinde üst üste dizilerek sızmaya bırakılıyor.

Damla damla süzülen bu kıymetli ürün, ortalama 100 kilogram zeytinden yaklaşık 1,5 litre elde ediliyor.

Litresi 30 liradan alıcı bulan "zeytin sütü", soğuk sıkım olması, geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde üretilmesi dolayısıyla ilgi görüyor.

Edremitli zeytin ve zeytinyağı üreticisi Agah Ferhatoğlu, zeytin sütünü, "Hamurun üstünden alınan ilk yağdır. Zeytinin saf halidir. Sıcak işlem görmeyen üründür." olarak tanımladı. Bu ürünün farklı bir lezzete sahip olduğunu dile getiren Ferhatoğlu, zeytin sütünün, E vitamini başta olmak üzere vitamin ve mineralce zenginliğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Taş değirmenin bulunduğu fabrikalarda sezonun ilk zeytin sütünün üretilmeye başlandığını ifade eden Ferhatoğlu, bu ürünün fiyatının erken hasat zeytinyağıyla aynı olduğunu kaydetti.