Ekonomi Yerli markalardan inovasyon atağı

Yerli markalardan inovasyon atağı

13.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerli firmalar inovatif ürünlerle tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya odaklandı. Zaman tasarrufunun ön plana çıktığı ürünler aynı zamanda pek çok ülkeye ihraç da ediliyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Ar-Ge ve tasarıma sağlanan teşvikler, gösterilen önem, meyvelerini vermeye başladı. Hayatın her alanına dokunan ürünler geliştiren Türk firmalar, bu ürünleri vatandaşların hizmetine sunarken aynı zamanda pek çok ülkeye ihraç da ediyor.

Haberin Devamı

Yenilikçi ürünlerin içinde akıllı kilitlerden glütensiz diş macununa, kendini temizleyen perdelerden 180 gramlık cekete kadar birçok ürün bulunuyor. Geliştirilen ürünlerle tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya odaklanan firmalar, özellikle zaman tasarrufu sağlayan ürünlerle ön plana çıkıyor.

Biz de Milliyet olarak okuyucularımız için seçtiğimiz birkaç ürüne göz attık.

Uçan ceket

Orka Holding, gömlek hafifliğinde ceket üretti. ‘Uçan ceket’ adı verilen ceket, 180 gram ağırlığında. Nefes alabilen, yüzde yüz yün olan cekette, vatka, tela, astar gibi malzemeler bulunmuyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Nano ‘titiz’ halı

Atlas Halı, nano teknoloji kullanarak ‘kendi kendini temizleyen halı’ üretti. Halılar, bakteri-mantar barındırmıyor, kendi kendini temizliyor. Ayrıca, yapısındaki doğal iletkenlik ile stresi azaltıyor.

Haberin Devamı

Yerli markalardan inovasyon atağı

Yerli elektrikli bisiklet...

Yerli girişim Bizero yerli elektrikli bisiklet yaptı. 100 kilometre menzilli bisiklette akıllı GPS kilit, patlamayan lastik gibi özellikler ön plana çıkıyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Glütensiz diş macunu

Dermokil, çölyak hastalarının kullanabilmesi için glüten ve florür içermeyen diş macunu üretiyor. Ürünü 3 yaş üstü çocuklar da kullanabiliyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

100 desibelle hırsıza son

Kale Kilit, geliştirdiği Alarmlı Silindir ile hırsızı durduruyor. Hırsızı kapıda durdurma özelliğine sahip olan kilit, kırıldığında 100 desibel seviyesinde ses çıkararak çevreyi uyarıyor. Alarmlı Silindir’in içinde alarmın sağlayan biri yedek iki pil bulunuyor ve pil bittiğinde yenisiyle değiştirilebiliyor. Ürün, Türkiye’de standart silindir kullanılan her kapı ve kilit ile uyumlu.

Sabotaja GPRS’li önlem

Pronet, sabotaj ihtimalini ortadan kaldıran sistem sunuyor. Herhangi bir sabotaj girişiminde çalışmayı sürdüren sistem, hem GPRS/3G hem de internet bağlantısıyla kurduğu çift kanallı iletişim sayesinde uyarı sinyalini Pronet Alarm Haber Alma Merkezi’ne ulaştırıyor ve bağlantı kesilmiyor. Sistem, jammer ile yapılabilecek sabotaj girişimlerinde de çift iletişim kanalıyla çalışmayı sürdürüyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Ayna ayna söyle bana

Vestel’in Vitra işbirliğiyle geliştirdiği akıllı aynası kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Ayna, hava durumu, takvim, trafik bilgisi, haber akışı gibi hizmetler sunuyor.

Haberin Devamı

Saç telinin 100’de biri

Mogul Tekstil, saç telinin 100’de biri inceliğinde mikroflamentten akıllı nonwoven kumaşlar üretip ihraç ediyor. Bu kumaşlar çok emici, hafif, ısı yalıtımı, UV koruma özelliklerine sahip. Askeri üniformadan hazır giyime kadar pek çok alanda kullanılıyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Kendini temizleyen perde

Taç’ın yenilikçi markası Taç Inova kendi kendini temizleyen stor perde üretiyor. Perde, ışıkla üzerindeki lekeleri temizliyor.

Perde mi santral mı!

Yalçın Enerji’nin ürettiği elektrik üreten perde katlanabilir güneş paneline sahip. Perdenin ön kısmı gerçek bir perde görüntüsüne sahip ve farklı kılıflar takılabiliyor. Perdenin 1 metrekarede ürettiği elektrikle 7 saat TV çalışabiliyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Ceketler konuşuyor

Ramsey, ‘konuşan ceket’ üretti. Markanın ceketlerine takılabilen NFC yani yakın alan iletişimi özelliğine sahip düğmelere istediğiniz video, fotoğraf ya da metin mesajını yükleyebiliyorsunuz. Cep telefonlarını düğmeye okutunca sistem çalışıyor. NFC özelliğine sahip düğmeler ceketlerin kol ya da iç ceplerine de dikilebiliyor.

Haberin Devamı

GDO’lu gıdaya tespit

Sabancı Üniversitesi master öğrencileri Doğukan Kaygusuz, Sümeyra Vural ve Öğretim Üyesi Meltem Elitaş, GDO analizi ve kimlik belirleme gibi DNA bazlı birçok testin ev ortamında yapılmasını sağlayan cep boyutunda biyosensör yaptı. GDO’lu DNA’yı 30 dakikada tespit edebilen sensör ile GDO’lu gıdalar evlerde, tarlalarda ve üretim alanlarında kolayca saptanabiliyor.

Yerli markalardan inovasyon atağı

Kırtasiye otomatı

Dükkancık adı verilen kırtasiye otomatı 49 Kırtasiye A.Ş. tarafından hayata geçiriliyor. Girişim, insanların günlük rutin içinde bulundukları alanlarda, kırtasiye ürünlerine hızla ve kolayca ulaşılmasını sağlıyor. Otomatların içinde defterden silgiye, yapışkanlı not kağıdından şarj kablosuna kadar pek çok ürün yer alıyor.