Ekonomi Yerli simülatörle havalanacağız

Yerli simülatörle havalanacağız

14.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Havelsan, Türk Hava Yolları’nın “Boeing 737NG” uçakları için pilot eğitimlerinde kullanacağı simülatörü üretmeye hazırlanıyor. İlk yerli simülatör, bu yılın sonuna doğru teslim edilecek...

Yerli simülatörle havalanacağız

Askeri alanda sahip olduğu simülatör tasarım, üretim, entegrasyon ve bakım deneyimlerini, sivil havacılığa aktaran Havelsan, Türk Hava Yolları’nın “Boeing 737NG” tipi uçakları için uluslararası seviyede sertifikasyona sahip “Tam Uçuş Simülatörü” üretecek. İlk sivil uçak simülatörünü üretecek Havelsan, cihazı bu yılın sonlarına doğru THY’ye teslim edecek.
Anlaşma, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ve Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin’in katılımıyla dün imzalandı.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, anlaşmayla, Türkiye’nin sivil havacılık tarihinde önemli bir süreci başlattıklarını vurgularken, “Havelsan’dan teslim alacağımız ilk yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü, bu sürecin başlangıcını temsil ediyor” dedi.
Uçuş eğitiminin en önemli halkası olan simülatör eğitimlerinde kullanılacak cihazın tamamen Türk yapımı olmasının, yurtdışına bağımlılığı da azaltacağına değinen Aycı, “Önemli bir kaynağın ülke dışına çıkışının önüne geçecek olmamız ise bizleri ayrıca mutlu ve motive eden bir faktör. Üretilen bir uçağın test uçuşlarının, önce simülatöründe yapılmaya başlandığını göz önüne aldığımızda, Havelsan’dan teslim alacağımız bu simülatörün, Türk uçak sanayinin temel taşlarından biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz” diye konuştu.

Eğitim sistemleri...
Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Öztekin ise Boeing 737-800 Tam Uçuş Simülatörü Projesi’yle sivil uçak simülatörleri pazarına ilk adımlarını attıklarını kaydederken, bundan sonra da, THY’nin tüm simülatör ve eğitim sistemleri ihtiyaçlarını karşılamaya da talip olduklarının altını çizdi.

İhracat imkânı var
Bu sayede yabancı kaynaklardan sağlanan uçuş simülatörleri ve eğitim sistemleri ihtiyaçlarının yerli kaynaklara yönlendirilmiş olacağını söyleyen Öztekin, “Aynı zamanda THY ile yapmış olduğumuz bu işbirliği sayesinde dünya sivil simülatör pazarına sivil simülatör ihraç etme imkânını da yakalamış olacağız” dedi.
10 simülatörü bulunan THY’nin, 3 Haziran 2015’de 4 adet “Tam Uçuş Simülatörü” için çıktığı ihalede, dünyanın önde gelen simülatör üreticilerinin yanı sıra HAVELSAN da katılmıştı. Havelsan, bu dört simülatörden birinin üretim hakkına sahip olurken, bir adet Boeing 737NG uluslararası D seviye sertifikasyona sahip “Tam Uçuş Simülatörü”nün 31 Ekim 2016’da işletmeye alınması öngörülüyor. 2016 yılı sonuna kadar THY Uçuş Eğitim Merkezi’ndeki Tam Uçuş Simülatörü sayısı 14’e yükselirken, ilk yerli üretim simülatör de bu rakama dâhil edilmiş olacak.