Ekonomi Yıl sonunda dolar ne kadar olur?

Yıl sonunda dolar ne kadar olur?

24.12.2009 - 14:46 | Son Güncellenme:

.

Yıl sonunda dolar ne kadar olur

Kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren Standard Ünlü İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mahmut Ünlü, "İç ve dış talepte artan canlanma beklentilerimize paralel olarak, Türkiye’de 2010 yılında yüzde 3,8 oranında bir büyümenin olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Ünlü, Türk ekonomisinin 2009 yılındaki durumunu değerlendirdiği ve 2010 yılına ilişkin beklentilerini paylaştığı basın toplantısında, 2009 yılının çok zor geçen bir yıl olduğunu kaydetti.

Dış kaynaklı, gelişmiş ülkelerde başlayan krizin, Türkiye’yi de etkilediğini anımsatan Ünlü, Türkiye’nin 2009 yılını yüzde 6 civarında bir küçülmeyle tamamlayacağını dile getirdi.

Ünlü, 2010 yılında Türkiye’de tekrar büyümenin başlayacağımızı düşündüklerini belirterek, son dönemde açıklanan verilerin ekonomide kısmi canlanmaya işaret ettiğini ifade etti.

Dış ve iç talepte dönemsel teşviklerin etkilerinin azalmasına paralel olarak toparlanmanın yavaş ve kademeli olarak gerçekleşeceğini vurgulayan Ünlü, genel seçimlerin tarihi ve politik görünümün, özel sektörün tüketim ve yatırım harcamalarında, dolayısıyla da 2010 yılı büyümesinde belirleyici olacağını kaydetti.

Ünlü, ekonomide yılın son çeyreğinde görülen iyileşmenin 2010 yılının tamamına yayıldığı takdirde yaklaşık yüzde 2’lik büyümeye karşılık gelmekte olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İç ve dış talepte artan canlanma beklentilerimize paralel olarak, Türkiye’de 2010 yılında yüzde 3,8 oranında bir büyümenin olacağını tahmin ediyoruz. Dış talep büyümesinin yanı sıra genel seçimlerin tarihi ve politik görünüm, özel sektörün tüketim ve yatırım harcamalarında, dolayısıyla 2010 yılı büyümesinde belirleyici olacaktır. 2010 yılında enflasyonun yaklaşık yüzde 7’ler seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü, hala çekirdek enflasyon çok düşük, üreticiler de hala fiyatlarını artıramadığını söylüyorlar, iç ve dış talep de düşük oranda seyrediyor. Bütün bunlar enflasyonun 2010 yılında düşük seyredeceğini gösteriyor 2010 yılında Merkez Bankası’nın faiz artışlarına tahmininden daha evvel gibi başlayacağını düşünüyoruz. 2009 yılına bakıldığında bütçe disiplininin kaybolduğunu gördük. 2010 yılında daha planlı bir bütçe açıklanmış olsa da, politik konulardaki belirsizlik, erken seçim ihtimali, mali politikalarda çok sıkı bir kemer politikasının devam edeceği yönünde bize bir kanat oluşturmuyor.

Emtia fiyatlarındaki belirsizlik ve olası petrol fiyatlarındaki yükseklik enflasyonu tetikleyeceği için, Merkez bankası kontrolü elinde tutabilmek amacıyla kendi tahminilerinden daha önce faiz artırımında bulunabilir."

Haberin Devamı

-2010 YILINDA CARİ AÇIĞIN GSYİH ORANI YÜZDE 3 CİVARINA ARTACAK-

Türkiye ekonomisindeki yüksek oranlı küçülme ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin, cari açıkta paralel bir daralmaya yol açtığına değinen Ünlü, 2010 yılında cari açığın Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYİH) oranının yüzde 2’den yüzde 3 civarına artmasını beklediklerini bildirdi.

Ünlü, özel ve kamu dış borç çevirme oranlarının yüzde 100’ler civarına gelmesinin, doğrudan yatırımların artması ve portföy yatırımlarında bu sene seviyelerinin yakalanması halinde dış finansmanda bir sorun beklemediklerini ifade ederek, ancak bu seneki cari açıktaki iyileşmenin yaklaşık yarısının enerji ithalatındaki azalmadan kaynaklandığı düşünülürse, petrol fiyatındaki değişimler belirleyici olmaya devam edeceğini kaydetti.

Kasım ayı itibariyle yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 5,53 seviyesine indiğini hatırlatan Ünlü, enflasyonun Merkez Bankası’nın öngörüleri doğrultusunda gerçekleşmesinin orta vadeli beklentileri iyileştirdiğine dikkati çekti.

Ünlü, 2009 yılında başarılı ve karlı bir yıl geçiren bankaların, 2010 yılında ekonomiye fon desteği sağlamaya devam edeceğini dile getirerek "Türk bankacılık sektörünün, Merkez Bankası’nın fonlama maliyetlerini cazip seviyelerde tutan politikalarından da destek alarak, Hazinenin yüksek borçlanma ihtiyacına rağmen, ekonomiye artan oranda kredi fonlaması sağlayacağını düşünüyoruz. Sorunlu kredi artış oranındaki gerileme, yıllık yüzde 15 civarında bir kredi büyümesi ve 2009 yılından taşınan yüksek getirili bono ve kredi portföyü getirileri sayesinde 2010 yılı karları 2009 yılı seviyelerini koruyacaktır" diye konuştu.

2010 yılında bankaların genel kanının aksine 2009 yılına benzer karlı bir yıl geçireceklerini düşündüklerini anlatan Ünlü, 2010 yılında bankaların tahsili gecikmiş alacaklarda da bir iyileşme görüleceğini ifade etti.

Ünlü, 2008 yılında 20 milyar dolar civarında doğrudan yabancı sermayenin Türkiye’ye girdiğini anlatarak, bu yıl ise bu rakamın 5-6 milyar dolarlarda olacağını, ancak 2010 yılı tahminlerinin olumlu olduğunu kaydetti.

Firma olarak ellerinde devam eden 20’ye yakın proje olduğunu ve 2010 yılının ilk çeyreğinde bu projelerin 4-5 tanesinin neticeleneceğini anlatan Ünlü, bu 20 projenin toplam değerinin 20 milyar doların, 2010 yılının ilk çeyreğinde olası sonuçlanması beklenen 4-5 projenin değerinin de 400-500 milyon dolar seviyelerinde olduğunu söyledi.

Ünlü, 2010 yılı sonunda doların kurunun 1,5800, avronun kurunu da 2,3500 olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Mahmut Ünlü, 2009 yılının gerek özelleştirmeler, gerekse birleşme ve satın almalar anlamında geçmiş yıllara göre durgun geçtiğini belirterek, yıl içinde tamamlanan ve açıklanan işlem sayısının 54 olduğunu sözlerine ekledi.