Ekonomi Yılbaşında Rusya’ya sıfır rezervasyon

Yılbaşında Rusya’ya sıfır rezervasyon

16.12.2015 - 11:28 | Son Güncellenme:

YENİ yılı yurtiçinde karşılayacak tatilciler Antalya ve sahil kentlerine akın ederken, yurtdışında Paris, Amsterdam, Londra ve Venedik gibi Avrupa başkentleri yoğun ilgi görüyor. Geçen yılın gözde merkezlerinden Moskova ve St. Petersburg’a ise, uçak krizi nedeniyle tur programı yapılmadı.

Yılbaşında Rusya’ya sıfır rezervasyon

Türkiye’deki turizm bölgeleri Antalya, İstanbul, İzmir, Bodrum, Çeşme, kış turizm merkezleri Uludağ, Kartalyaka, Erciyes ve termal turizme yönelik Afyon’daki termal oteller, geçen yıllarda olduğu gibi ünlü sanatçıların konserleri yerine daha ekonomik kutlama programlarıyla müşterilerine yılbaşında hizmet sunacak. Bugünkü hava koşullarına göre birçok kayak merkezinde yeterli kar yok. Bu nedenle yeni yıla kayak merkezlerinde girmek isteyenlerin önümüzdeki günlerdeki yağışlara bağlı olarak tercihleri netleşecek.

Haberin Devamı

DÖRT GÜN TATİL

31 Aralık Perşembe gününden itibaren tatil planı yapan yaklaşık 40- 50 bin kişinin yurtiçini, 10- 15 bin kişinin de yurtdışını tercih ettiğini belirten ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, mevsim itibariyle ağırlıklı olarak Antalya’nın tercih edildiğini söyledi. Yılbaşı tatilinin 3 gece 4 günlük zaman dilimine denk gelmesinin aslında tüm destinasyonlara hareketlilik getirdiğini belirten Özbek şöyle dedi: "Sadece dikkatimizi çeken, insanlar kayak merkezlerinde kar yağışından emin olmak istiyor. Şu an oralara ilişkin bir şey yok. Kayak merkezlerini planlayanlar son 10 günü bekliyor. Belek, Kemer, Side, Alanya tüm Antalya büyük ilgi görüyor. Ege’de Özdere, Seferihasir, Kuşadası, İzmir ve civarı, Bodrum yoğun talep gören yerler."

Haberin Devamı

ÜNLÜLER KIBRIS’TA

Antalya’nın ardından Kıbrıs’ın en yoğun ilgi gören destinasyon olduğunu belirten Suat Özbek, "Kıbrıs’ta birçok otelde yer bulma şansı yok" dedi. Tarkan, Ebru Gündeş gibi birçok ünlü ismin Kıbrıs otellerinde sahne alacak olmaları nedeniyle Kıbrıs’a büyük ilgi gösterildiğini dile getirdi. Yurtdışında bu yılbaşında Avrupa başkentlerinin yine gözde olduğunu kaydeden Özbek, Paris başta olmak üzere Londra, Roma, Amsterdam, Venedik, Barcelona gibi kentlerin en çok ilgi gösterilen kentler olduğunu dile getirdi. Özbek, çok az da olsa Bangkok, Avustralya ve Newyork gibi uzak destinasyon tercihleri olduğunu da söyledi.

RUSYA’YA PROGRAM YAPILMADI

Geçen yıl özellikle St. Petersburg ve Moskova’ya Türklerin yoğun talep gösterdiğini hatırlatan Özbek, "Hatta yurtdışı talebinin yüzde 5- 6’sını bu iki kent oluşturdu. Ama siyasi kriz ortamı nedeniyle bu destinasyonları satışa açmadık. Giriş çıkışta yaşatılan sıkıntılar, uygulamalar misafirin gözünü korkutmuş ve hiç talep görmedik" diye konuştu.

OTELLER DOLU

Yeni yıl tatili nedeniyle en hareketli tatil bölgelerinin Antalya, Kıbrıs ve kaplıca bölgeleri olduğunu dile getiren Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da, "Hava böyle giderse Antalya’da ciddi bir misafir olabilir. Kayak merkezlerinde kar yok, doğru düzgün kar yağması halinde ciddi talep görürdü. Açık olan oteller mutlaka dolar" dedi.

Haberin Devamı

100 MİLYON TL’LİK HARCAMA

Yurtiçinde ortalama 3 gecelik konaklamalar gerçekleştiğini ve 5 yıldızlı otel fiyatlarının gecelik 200 TL ile 800 TL arasında değiştiğini dile getiren turizm sektörü temsilcileri, bu fiyatlara yılbaşı gala programlarının da dahil olduğunu söyledi. Sektör temsilcilerine göre, yılbaşı tatilcilerinin oluşturduğu ekonomik hacmin ise 100 milyon TL’yi bulması bekleniyor.