Ekonomi Yılmaz: 'Sorunumuz canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmak'

Yılmaz: 'Sorunumuz canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmak'

13.01.2011 - 10:27 | Son Güncellenme:

.

Yılmaz: Sorunumuz canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili" dedi.

Yılmaz, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Finansal Yönetim Zaviyesinden Türkiye Ekonomisi 2011" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel kredi piyasalarında yılın 3. çeyreği itibarıyla durağan seyrin devam ettiğini söyledi.

Bankacılık sektörüne ilişkin problemlerin henüz tam olarak giderilememiş olması ve zayıf seyreden kredi talebinin gelişmiş ekonomilerde kredi hacminde istikrarlı bir artışın yaşanmasını engellediğini belirten Yılmaz, "Türkiye’de ise finansal sektörün güçlü yapısı nedeniyle kredi hacminde yüksek artışlar yaşanmaktadır. Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili..." diye konuştu.

Durmuş Yılmaz şöyle devam etti: "Özel sektörün döviz pozisyonunun dengeli bir seyir izlemesiyle döviz geliri olmayan kişi ve kurumların döviz cinsi borçlanmaması finansal istikrara katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim sizlere tavsiyemiz, vatandaşlara tavsiyemiz, ihracatınız yoksa, döviz geliriniz yoksa Türk Lirası ile işlem yapın, Türk Lirası ile borçlanın, Türk Lirası ile ev alın, Türk Lirası ile otomobil alın, Türk Lirası ile yatırım yapın, Türk Lirası ile işlem yapın."

Yılmaz, Merkez Bankası’nın bugüne kadar aldığı ve gelecekte alacağını açıkladığı önlemlerin, mevcut konjonktürde finansal istikrarın korunması için gerekli olduğunu belirterek, "Ancak tek başına yeterli değildir. Bu konuda düzenleme, denetleme ve dengeleme kapasitesine sahip tüm yetkili organların eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.