Ekonomi Yılmaz'dan ilginç 'doğum tarihi' açıklaması

Yılmaz'dan ilginç 'doğum tarihi' açıklaması

25.03.2011 - 13:42 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, doğum tarihine ilişkin iddialar konusunda, ilkokulu bitirdiği yıl, annesinin, topraksız köylüye dağıtılan köy merasından toprak alabilmek için mahkemeye müracaatı sonucunda, kayıtlarda 23 Mart 1951 olan doğum tarihinin 23 Mart 1947 olarak değiştirildiğini, tashih edildiğini belirtti.

Yılmazdan ilginç doğum tarihi açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara Sanayi Odasında (ASO), ASO Gündem Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasının ardından ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Son aylarda bize çokça sürpriz yaptınız. Biz de size bir sürpriz yapmak istiyoruz. Devlet sırrı gibi saklanan doğum gününüzün (Mart ayının) 23’ü olduğunu tespit edebildik. 2 gün gecikmeli de olsa size bir doğum günü pastası hazırladık. Doğum gününüz kutlu olsun" dedi.

Yılmaz, gazetecilerin, doğum gününe ilişkin sorularını hatırlatarak, bu tartışmalara nokta koyacak, yaşına ilişkin durumu şöyle anlattı: "Benim nüfustaki kaydım 23 Mart 1951. İlkokulu 1959’da bitirdim. O sırada köyümüze bir haber gelmiş. Köyün önünde mera var. Bu mera topraksız köylüye dağıtılacak. Köyün muhtarı anneme demiş ki: (Sen dulsun, kocan yok, aileden sayılmazsın. Dolayısıyla toprak alamazsın). Ne yapacağız. (Oğlanın yaşını büyüt, onu evlendir).

Annem mahkemeye müracaat ediyor. Bir dilekçe veriyor. Bu arada benden küçük bir kardeşim var, şu anda o Hollanda’da işçi. Ona da 1942 doğumlu yazılmış, askerlik yoklaması geldi. Annem ikimizi merkebe bindirdi. Mahkemeye götürdü.

Hakimin karşısına çıktık. Annem iki şahit bulmuş. Biri amcamın oğlu, diğeri komşu köyden, kasabada yaşayan biri. Hakim, kasabada oturan hemşehrime, (sen ne biliyorsun, söyle) dedi. O da, (Bu çocuğun babasının ilk hanımından 9-10 doğum oldu, hepsi kız çocuğu. Adamcağız da, ’oğlan, oğlan’ diyordu. Bir türlü olmadı.

Sonra hanımı öldü. Bu çocuğun annesiyle evlendi. Ondan da şu kadar doğum oldu, doğanlar da hep kız oldu. Sonunda nihayet bu çocuk doğdu. Bu çocuk doğduğunda, babası bizim köydeydi, palamut alıp satardı. Biri köyden koştu geldi, (Mahmut ağa, müjde müjde oğlun oldu) dedi. Hakim de (Palamut ne zaman alınır, satılır) dedi. (Sonbaharda) dedi. Hakim de (Oğlum burada 23 Mart, ilkbahar yazılı.

Dolayısıyla sen yalan söyledin) dedi. Mahkemenin reddine..." Annesinin pes etmediğini, birkaç ay sonra tekrar dava açtığını ve Osmanlıca nüfus kütüklerini Latin harflerine çeviren, nüfus idaresinde çalışan birine 5 lira vererek, onu şahit yazdırdığını anlatan Merkez Bankası Başkanı, yaşlarının düzeltildiğini ve kendisinin kayıtlarda 23 Mart 1951 olan doğum tarihinin 23 Mart 1947 olarak değiştirildiğini, tashih edildiğini söyledi.

-"27 MAYIS 1960 DEVRİMİ GELDİ, URGANCI GİTTİ, TOPRAK DA..."-

Haberin Devamı

O dönem, kadastrocuya, alanlar urganla ölçüldüğü için "urgancı" denildiğini ifade eden Yılmaz, urgancının köye gelip toprağı ölçeceğini, 1 yıl geçeceğini, 14-15 yaşındaki çocuklar anne-baba muvafakatiyle evlenebildiği için kendisinin de 8 yaş büyük bir kızla evlendirilerek, toprak sahibi olacağının düşünüldüğünü anlattı. Yılmaz, "Ama 27 Mayıs 1960 devrimi geldi. Urgancı da gitti, toprak da gitti. Ben de evlenmedim. 2 sene sonra ortaokula başladım. Yaş hikayesi bu arkadaşlar, daha fazla yazacak bir şey yok" diye konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in "her iki tarafta da 23 Mart, bu doğru" sözleri üzerine Yılmaz, "23 Mart gününün de doğru olup olmadığını bilmediğini" söyledi.

Yılmaz, annesine göre "haşhaş çapasında", kayınvalidesine göre, "sonbaharda doğduğunu" belirtti.

Yılmaz, "Babamın ilk hanımından olan, annemden aşağı yukarı 5-6 yaş küçük bir ablam var. O, ben doğmadan önce evlenmiş. Evlendikten 15-20 gün sonra kocası, Çanakkale Ezine’ye askere gitmiş. Oradan bir fotoğraf göndermiş. O fotoğrafın arkasında bana selam var. Öyle anlaşılıyor ki, ben o askere gittikten sonra doğmuşum. Onun askere gidiş tarihi de 1947 sonları, 48 filan. Dolayısıyla bu tarih üç aşağı beş yukarı doğru. Ama gün olarak bilmiyorum" dedi.

Daha sonra, salondakilerin alkışları arasında mumu üfleyen Yılmaz, doğum günü pastasını kesti.