Ekonomi Yolcu beraberi tekno cihaza bandrol ayarı

Yolcu beraberi tekno cihaza bandrol ayarı

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yolcu beraberinde getirilen cep telefonu, televizyon, bilgisayar ve tablet gibi cihazlara bir kerelik bandrol ücreti geliyor Ücretler 1-80 euro arasında yer alırken, yerli üreticiler bu uygulamanın devam ettirilmesi talebinde bulunuyor

Yolcu beraberi tekno cihaza bandrol ayarı

Yurt dışından getirilecek elektronik cihazlara bandrol ücreti uygulanacağı açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, ‘Ticari ithalat maksadı dışında’ yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, cep telefonu gibi görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazlar için 2019’da bir defaya mahsus bandrol ücreti alınacak.

Haberin Devamı

Bu ücretler televizyon için 8-80 euro, radyo için 1-2 euro, video için 18 euro, cep telefonları için 20 euro, bilgisayar ve tabletler için 10 euro karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi. Alınacak ücret televizyonda ekrana göre farklılık gösteriyor. Oto televizyonu için 8 euro, 51 ekrana kadar televizyonlar için 10 euro, 52-67 ekranlar için 16 euro, 68-85 ekranlar için 22 euro, 86-116 ekranlar için 34 euro, 117-148 ekranlar için 40 euro, 148 ekran ve üstündekiler için 80 euro olarak belirlendi.

Ücretler set üstü medya kutuları için 7 euro olarak tespit edilirken, televizyon ağırlıklı birleşik cihazlar için 9-21 euro, radyo ağırlıklı birleşik cihazlar için 1-18 euro ücret tahsil edilecek. Bunların dışında kalanlar için de 2-18 euro bandrol ücreti tespit edildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Yolcu beraberi tekno cihaza bandrol ayarı

‘Suistimal eden var’

Yerli üreticiler bu kararı olumlu buldu ve sürekli olması talebinde bulundu. General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen teknolojik cihazlarda bir kötüye kullanım olduğunu belirterek, “Ticari maksatlı kullanılıyordu. Suistimal edenler vardı. Ne KDV, ne ÖTV, ne de TRT bandrolü ödeniyordu. Yurt dışından getirilen cep telefonlarında vergi miktarı 500 TL’ye çıkarıldı. Bu halen yeterli değil. Bir defaya mahsus getirilen ücret adaleti sağlar. Bunun ödemesi cep telefonlarında vergi dairesinde olabilir. Ya da gümrüklerde beyana dayalı ödemeler yapılabilir. Cep telefonu haricindeki cihazlar daha büyük olduğu için tespit edilebilir” diye konuştu.

Sebahattin Yaman, önerilerinin yolcu beraberinden getirilen cihazlardan fazla ücret alınması yönünde olduğunu belirterek, ancak burada yurt dışında 45 günden fazla kalan, orada yaşayanların bu uygulama dışında tutulması yönünde olduğunu sözlerine ekledi.

Yolcu beraberi tekno cihaza bandrol ayarı

‘Vergiler herkese adaletli olmalı’

Casper Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yıldırım da, teknolojide adaletin tesis edilmesinden yana olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Yurt içinden bu cihazları alanlar ÖTV, KDV ve bandrol ödüyor. Yurt dışından getirildiğinde de benzer vergilerin ödenmesinden yanayım. Bu uygulama yetersiz ama önemli bir başlangıç. Bir yıllığına değil kalıcı olması gerekiyor. Sadece cep telefonunda yüzde 53’lük vergi var. Bunun yüzde 25’i ÖTV, yüzde 18’i KDV, yüzde 10’u ise bandrol.
Cepte 500 TL’lik vergi yanına 20 euro’luk ücret eklendi. Halen yeterli değil.”