Ekonomi Yonja’dan Türkiye’ye ‘fırsat’çı yeni yatırım

Yonja’dan Türkiye’ye ‘fırsat’çı yeni yatırım

19.02.2011 - 00:41 | Son Güncellenme:

ABD merkezli internet şirketi Yonja Inc, ‘fırsatı’ Türkiye’de buldu

Yonja’dan Türkiye’ye ‘fırsat’çı yeni yatırım

Yonja, sayıları 50’yi bulan Türk ‘fırsat’ sitelerine yönelik bir yatırıma imza attı. 2003 yılında Türk girişimci Kerim Baran tarafından Silikon Vadisi’nde kurulan Yonja, Türkiye‘ye yönelik bir sosyal paylaşım sitesi olarak yola çıkmıştı. Yonja’ya daha sonra ABD’li fonlar Tiger Global Management ile Greywolf Capital ortak oldu. 6 milyonun üzerinde üyeye ulaşan Yonja Inc., bu ay bir Türk ‘fırsat’ sitesinin yarısını aldı.
Grupanya ve Grupfoni başta olmak üzere son dönemde çok popüler olan fırsat siteleri, ‘internette grup olup, indirimli hizmet alma’ fikrinden yola çıkıyor.

Lee Fixel yönetimde
Bu siteler üyelerine lüks bir restoranda indirimli akşam yemeğinden, beş yıldızlı otelde ucuza masaj yaptırmaya kadar çeşitli fırsatlar sunuyor.
Yonja’nın ortak olduğu www.firsatbufirsat.com adlı internet sitesi ise Türkiye’deki 50 kadar fırsat sitesini bir araya getirmesiyle biliniyor. Farklı sitelerin indirimlerini tek sayfada toplayan ‘firsatbufirsat’ güzellik, yemek ve seyahat gibi belirli alanları da filtreleme imkânı sunuyor.
Yıllardır ABD’de Silikon Vadisi’nde çalışan Oğuz Arslan ve Reyhan Çepik ile Ankaralı girişimci Yücel Eroğlu tarafından geçen yaz kurulan siteye bu ay ortak geldi.
Sitenin 3 Türk yaratıcısı ile Yonja CEO’su Pakistan asıllı Dilawar Abbas Syed, ‘Fırsat Bu Fırsat İnternet Hizmetleri’ adlı bir şirket kurdu. Şirket yönetimine, Yonja yatırımcısı Tiger Global’ın CEO’su Lee Fixel de girdi.

Haberin Devamı

‘1 milyon tekil ziyaretçimiz var’
Ortak Yücel Eroğlu, “Aylık 1 milyona yakın tekil ziyaretçimiz var. Fırsat siteleri arasında ilk sıralara girdik. Hedefimiz en büyük olmak” diyor. Yeni şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Arslan ise şunları söylüyor:
“Silikon Vadisi’nde teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz. Yeni ortaklıkla Yonja’nın Türkiye’deki ağına ve ekibine erişimimiz oldu. Şu an grup satın alma çok popüler. Her hafta 1 - 2 firma sektöre giriyor. Grup satın alma firmalarının yüzde 90’ı ile iş ortaklığımız var. Uzun vadeli amacımız, kullanıcıların daha önceki alışverişlerine ve ilgi alanlarına bakarak, almak isteyebilecekleri fırsatları sunmak.”

Ajda Pekkan sanal ‘süperstar’ oluyor
Ünlü şarkıcı Ajda Pekkan, “süperstar” unvanını sanal alemde tescil ettirmek için harekete geçti. Pekkan, geçen ay www.superstar.com.tr internet adresini almak için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Nic.tr Yönetimi’ne başvurdu. Türkiye’de ‘tr’ ile biten adresleri yalnızca ODTÜ Enformatik Enstitüsü binasında görevini sürdüren bu kurum veriyor. Pekkan’ın başvurusu 6 aylığına itiraz askısına yerleştirilirken internet adresi ise rezerve edildi. Ajda Pekkan, 2005 ve 2009 yıllarında da Türk Patent Enstitüsü’ne ‘Süperstar Ajda’ markasını tescil ettirmek için başvuruda bulunmuştu. Bu başvuruları halen tescil aşamasında olan Pekkan’ın kardeşi Semiramis Pekkan Lalvani ile ortak ‘Nevin Film Müzik’ adlı bir şirketi de var.