Ekonomi Yunanistan’ı ikinci ‘Oxi’ korkusu sardı

Yunanistan’ı ikinci ‘Oxi’ korkusu sardı

06.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan, dün bir anlamda sandıkta geleceğini oyladı.

Yunanistan’ı ikinci ‘Oxi’ korkusu sardı

Sandığa giden vatandaşlardan, kararın “hayır” çıkması durumunda Yunanistan’ın yeni bir “Oxi” günü felaketine sürükleneceğini savunan da var, Avrupa’nın blöf yaptığını da... Referandum sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla birlikte, “Hayır” oylarının ağırlıkta olduğunu gören halk, kesin oy oranlarına bile bakmadan soluğu Syntagma Meydanı’nda aldı. Ancak bu sonucun, Yunanistan tarihindeki ikinci dönüm noktası, ikinci bir “Hayır Günü” olacağını düşünenler var.
Ülkenin diktatörlükle yönetildiği 28 Ekim 1940’da, başbakan Yannis Metaksas, İtalyan askerlerinin Yunan sınırından serbest geçiş talebine “Oxi” yanıtını vermiş, ultimatom kararlarını da uygulamayacağını açıklamıştı. İtalyan askerleri, Arnavutluk üzerinden Yunanistan’a saldırmış, ülke fiili olarak 2. Dünya Savaşı’na katılmıştı. Bu yüzden her yıl “Oxi” günü olarak kutlanan 28 Ekim, Yunanistan için bağımsızlık sembolü gibi görülse de, karar, ülkeyi dünya savaşına ve iç savaşa sürüklemesi nedeniyle hala tartışmalı.
‘Aptal değiliz’
Stelios Gikas, “Tüm Avrupa vatandaşları için ‘hayır’ dedik” diyor. Sanatçı Katherina Zarzouki ise, “Bizi Avrupa’dan çıkaramazlar. Avrupa bile Yunanca. Bizi çıkartırlarsa doğdukları yeri kaybederler” diyor.
“Hayır”cı Marilena Vasilakakou da, “Sandıktan ‘evet’ çıksaydı, bu ülkede yaşayamazdım. Birşeyler değişmeyebilir, ama biz kolay pes eden, aptal bir millet değil, güçlü bir halkız” düşüncesinde. Tagkoulis Giorgos’a göre de Avrupa’nın tavrı daha çok Yunanistan’ın yönetimine müdahale anlamını taşıyor.