Ekonomi Yunanistan'dan tam destek sözü

Yunanistan'dan tam destek sözü

22.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup'un Yunanlı milletvekili Yannis Roubatis, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin dini, kültürel gerekçelerle engellenemeyeceğini belirterek "Türkiye AB'nin bir parçası olamazsa Yunanistan hiç olamaz" diye konuştu

Yunanistandan tam destek sözü

ÖNCEKİ gün İstanbul'a gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup milletvekilleri Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri ile Çırağan Sarayı'nda gözlerden uzak bir toplantı yaptılar. Aralarında Yiannis Roubatis, Piet Dankert, Magdalena Hoff gibi Türkiye ile yakından ilgili milletvekillerinin de bulunduğu heyet, toplantıda Avrupa Hıristiyan Demokrat Partisi'nin Türkiye'yi müslüman olduğu gerekçesiyle AB'den dışlayan tutumlarını bir kez daha eleştirdiler.
TÜSİAD üyelerine, AB'nin demokratikleşme, insan hakları, Kürt ve Kıbrıs sorunu konusunda iyileştirmeler yapması halinde Türkiye'nin üyeliğine tam destek vereceklerini ifade ettiler. Toplantıdan sonra Milliyet'e açıklama yapan Sosyalist Grup'un Yunanlı milletvekili Yiannis Roubatis, Hristiyan Demokrat'ların söylemlerini kesinlikle kabul edilemez bulduğunu söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Pangalos'la aynı fikirde olduğunu ifade eden Roubatis; "Eğer Türkiye Avrupa Birliği'nin bir parçası olamazsa Yunanistan hiç olamaz. AB'ye üyeliğin kültürel ve dini değerlerle hiçbir ilgisi yok" diye konuştu.

Birliğin Türkiye'den yerine getirmesini istediği kriterlerin dini değerlerle hiç bir alakası olmadığını vurgulayan Roubatis bu kriterleri şöyle özetledi: Demokratizasyon, insan hakları, Kürt sorununa siyasi çözüm getirilmesi ve Türkiye - Yunanistan arasındaki ilişkilerin düzelmesi.
Roubatis, Türkiye'nin kendi geleceği için de büyük önem taşıyan bu şartları yerine getirmesi halinde AB'ye üye olabileceğini belirterek "Türkiye'ye AB'ye üye olabilmek için her türlü hakka sahip" dedi.
Yunanistan'ın AB'den gelecek olan mali yardımları veto etmeye devam edip etmeyeceği yönündeki soruya "Kıbrıs ve Ege sorunlarının çözülmesi halinde Yunanistan'ın mali yardımları veto etmek için hiçbir neden kalmaz" diyen Roubatis, iki ülke arasındaki ilişkilerin hemen düzeltilmesi gerektiğine işaret etti.

Roubatis, Türkiye'nin bu yıl içinde Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasına yardımcı olarak daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiğini vurgulayarak "İki ülke arasında karşılıklı tehditler kalkmalı" dedi.
Roubatis, ayrıca AB'den gelecek olan mali yardımların Türkiye ekonomisi için çok da önemli olmadığının altını çizerek şöyle devam etti; "Türkiye AB'den gelecek mali yardımlara takılıp kalmamalı. Yardım gelmedi diye küsmek, AB ile ilişkilerinizi zedelemek meseleye dar bir açıdan bakmak olur. Gerek Gümrük Birliği'ne gerekse AB ile ilişkilerinize daha uzun vadeli ve geniş bir perspektiften bakmalısınız."

Yunanistan'ın Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin tavrının Birlik üyesi diğer ülkelerden daha yapıcı olduğunu kaydeden Roubatis, "Türkiye Yunanistan'ı tehdit etmekten vazgeçerse, iki ülke arasındaki sorunlar çözüme kavuşursa, Yunanistan AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'ye tam destek verir" dedi.