Ekonomi Yunanistan'ın borcunun yarısı siliniyor

Yunanistan'ın borcunun yarısı siliniyor

27.10.2011 - 09:52 | Son Güncellenme:

Avro Bölgesi liderleri dün Brüksel’de düzenlenen zirvede borç krizinin aşılması konusunda anlaşmaya vardı.

Yunanistanın borcunun yarısı siliniyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicomas Sarkozy, "Bir anlaşmaya vardık. Zirve, bütün Avro Bölgesi’ni etkileyen krize inandırıcı, iddialı ve küresel bir karşılığını vermenin unsurlarını kabul etmemize olanak sağladı. Konuların çetrefilliği nedeniyle anlaşmaya varmamız bütün geceyi aldı, ancak sonuçların tüm dünyayı rahatlatacağını umuyorum" dedi.

Avro Bölgesi liderleri, bankacılar, merkez bankaları başkanları ve Uluslararası Para Fonu’nun dahil olduğu görüşmeler sekiz saatten fazla sürdü.

Anlaşmaya göre, bankalar ve finans kuruluşları ellerindeki Yunan tahvillerinde yüzde 50 kaybı gönüllü olarak kabul etti. Böylece Yunanistan’ın borç yükü 100 milyar avro azalarak, şu anda gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 160 olan borç seviyesi 2020 yılına kadar yüzde 120’ye düşecek.

Haberin Devamı

Brüksel’deki zirvede liderler ayrıca 440 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) büyüklüğünün 1 trilyon avroya çıkarılması konusunda da anlaştı.

BANKALARA PAHALIYA PATLADI

Zirvede, Avrupalı bankaların sermaye artırımı konusunda da anlaşmaya varıldı.

Yunanistan’ın 350 milyar avro civarındaki kamu borcunu en az 100 milyar avro düşürerek büyük ölçüde sürdürülebilir hale getiren hamle bankalara pahalıya patlarken liderlerin finans sektörüne yaptığı "ya hiç, ya yüzde 50" tehdidi işe yaradı.

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, özel sektörün elindeki Yunan tahvillerinin yüzde 50 kırpılması önerilerinin kabul edilmemesi halinde "tam iflas" seçeneğine hazırlandıklarını itiraf etti.

Bu durumda yüzde 50’ye razı olmaktan başka çare göremeyen bankalar, ellerindeki Yunan tahvillerini nominal değer üzerinden değerini tek bir kalemde 205 milyar avrodan 102,5 milyar avroya indirmeyi kabullendi.

Bankalar temmuz ayında Yunan tahvillerinin değerini ortalama yüzde 21 kırpmayı kabullenmiş fakat aradan geçen sürede Atina’nın durumunun daha da kötüleşmesi üzerine bu adım yeterli görülmemişti. Yunan tahvillerindeki kırpılma en fazla bu ülkenin bankalarını olumsuz etkileyecek.

Yunanistan Başbakanı George Papandreu, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, borç indirimi operasyonu nedeniyle "muhtemelen bazı bankaları kamulaştırmak zorunda kalacaklarını" söyledi.

Papandreu, kamulaştırılarak yeniden yapılandırılacak bankaları sağlıklı hale getirerek tekrar özelleştirebileceklerini belirtti.

Anlaşma sağlanana dek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte bankalar üzerinde büyük baskı kuran Almanya Başbakanı Angela Merkel de aldıkları sonucun beklentilerin üzerinde olduğunu dile getirerek Yunan tahvillerinin yüzde 50 kırpılması hakkında "Yapabileceğimiz tek bir öneri vardı, o da kabul edildi" dedi.

Zirve kararlarında, borç indirimiyle birlikte Yunanistan’a yine Avro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu ortaklığında bu yıl içinde yeni bir paket hazırlancağı ve bu şekilde bu ülkenin borç yükünün 2020 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 120’sine çekileceği belirtildi.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na yeni cephane

Haberin Devamı

Avro Bölgesi liderleri Yunanistan’ı tekrar kurtarırken sırada bekleyen İtalya ve İspanya gibi ülkelere destek için 440 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun kaynaklarını 1 trilyon avro düzeyine çıkarma kararı aldı.

Bunun için Çin başta olmak üzere yüksek cari fazlaya sahip ülkelerden sermaye çekmeyi bekleyen Avro Bölgesi, üyelerinin hazine kağıtlarına yapılacak yatırımlara Fon üzerinden güvence sunarak faiz oranlarının gerilemesini sağlamayı hedefliyor.

Yetkileri artırılan Avrupa Finansal İstikrar Fonu, bugüne dek Avrupa Merkez Bankası tarafından kısmen üstlenilen rolleri krizle mücadele rolünü devralarak, birincil ve ikincil piyasalardan tahvil alabilecek ve zordaki bankalara kredi verebilecek.

Öte yandan, Avro Bölgesi zirvesinde harcamalarını kısması konusunda Almanya ve Fransa tarafından baskı altına alınan İtalya, emeklilik yaşının yükseltilmesi, özelleştirme ve çalışma piyasasını esnekleştirme yoluyla yılda 5 milyar avro ilave tasarruf sözü verdi.

Zirve kararlarında, İtalya’dan ekonomik büyümeyi teşvik ve kamu borcunun indirilmesi konusunda "iddialı takvim" uygulaması ve emeklilik yaşını 2026 yılına kadar 67’ye yükseltme konusunda atılacak adımları kararlaştırması talep edildi.