Ekonomi Yunanlılara ‘Okka’lı Türk kahvesi içirecek

Yunanlılara ‘Okka’lı Türk kahvesi içirecek

22.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arzum, dört yıldır üzerinde çalıştığı ve 2 milyon dolarlık yatırım yaptığı Türk kahvesi makinesi Okka’yı tanıttı.

Yunanlılara ‘Okka’lı Türk kahvesi içirecek

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’nın ev sahipliğini yaptığı Okka’nın tanıtım toplantısına, şair-yazar- gazeteci ve araştırmacı Sunay Akın sohbetiyle eşlik etti.
Türk kahvesinin ilk olarak Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adı olduğunu ifade eden Murat Kolbaşı, dünyanın kahve ile Türkler sayesinde tanıştığını da belirtti.
500 yıllık tarihine rağmen makineleşme süreci 2000’li yıllarda başlayan Türk kahvesinin bu nedenle global anlamda hak ettiği yerlere gelemediğine dikkat çekti.

Kahve kültürü
Kolbaşı, Arzum Okka Türk kahvesi makinesi ile ideal kıvamı, lezzeti ve bol köpüğü doğrudan fincana servis etme yönetimini geliştirdiklerini kaydetti. Arzum Okka ile Türk kahve kültürünün dünyada yaygınlaşarak tüketiminin artırılmasını hedeflediklerini kaydeden Kolbaşı şunları söyledi:
“Pek çok yenilikle insanlarımızın hayatını kolaylaştırdık. İlk elektrikli cezvemiz bu anlamıyla bir milattır. Ancak biz her zaman gelişime inanan bir şirket olarak mevcutla yetinmedik. Daha iyisini nasıl yapabiliriz onu araştırdık. Arzum Okka Türk kahvesi makinesinin arkasında dört yıllık bir emek ve çalışma var.”

İhracat yapacak
2014 Şubat ayında Frankfurt’ta gerçekleşen Ambiente fuarına katılan Arzum Okka’nın yurtdışı ihracat pazarlarına yönelik tanıtımlarının devam ettiğini söyleyen Murat Kolbaşı, “2015 yılında Arzum Okka ile daha önce girmediğimiz ülke ve pazarlara girmeyi planlıyoruz. Almanya, Avusturalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, İsrail, Kıbrıs, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan’da satışına başlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Geçen yıl 800 bin adet kahve makinesi satıldı’
Dünya genelinde geçen yıl toplam 83 milyon kahve makinesi satıldığını söyleyen Murat Kolbaşı, şu bilgileri verdi: “Bunların toplam değeri yaklaşık 8 milyar dolar. 2018 yılında da toplam 10 milyar dolarlık 100 milyon adet kahve makinesi satılması bekleniyor. Türkiye’de ise geçen yıl yaklaşık 800 bin adet kahve makinesi satışı gerçekleşti. Bunun 750 bin adetlik kısmı ise Türk kahvesi hazırlamaya yönelik ürünlerden. Geçtiğimiz yıl Türk kahvesi makineleri adetsel olarak yüzde 24 ve cirosal olarak yüzde 35 oranında büyüme gösterdi. Biz bu büyümenin Arzum Okka ile daha da artacağına inanıyoruz.”
Kahvenin petrolden sonra dünyada ticareti en çok yapılan ikinci emtia olduğunun altını çizen Murat Kolbaşı, dünyada kahve üretiminin son 65 yılda yüzde 200 oranında arttığını belirtti.