Ekonomi Yüzde yüz yerli 4G geliyor

Yüzde yüz yerli 4G geliyor

23.08.2012 - 15:54 | Son Güncellenme:

Netaş'ın geliştirdiği yüzde 100 yerli 4G şebekesi üretiminde sona gelindi. Bu güne kadar 20 milyar dolarlık ithalata neden olan baz istasyonları Türkiye'de üretilecek, cari açık düşecek

Yüzde yüz yerli 4G geliyor

Netaş, yüzde 100 yerli teknoloji ile 4G şebekesine altyapı yatırımı için atağa geçti. Halen mevcut donanımlarla maksimum 42 Mbps olan mobil internet hızı 100 Mbps'yi aşacak. Bu yatırımla, cep telefonu şebekeleri için yapılan ithalatın önüne geçilecek. Cari açığın düşürülmesine de büyük katkı sağlanacak. Bu güne kadar Türkiye 2G ve 3G altyapıları için tahmini 20 milyar dolarlık harcama yaptı. Her yıl yapılan yatırımlar, bu rakamı hızla büyütüyor. 4G şebekesinin altyapısının yerli üretimle karşılanacak olması sektörde büyük heyecan yarattı. Netaş'ın geliştirdiği 4G şebekesinin baz istasyonlarında kullanılmaya başlanmasıyla bu alanda ilk kez yerli bir teknoloji kullanma imkânı doğacak.

Haberin Devamı

EVDE KULLANIMA UYGUN

Netaş CEO'su Müjdat Altay, Türk mühendislerinin geliştirdiği 4G baz istasyonlarını kendi markalarıyla piyasaya sunacaklarını söyledi. Patent başvurusu için de harekete geçtikleri bilgisini paylaşan Altay, "İthalata dayanan bu teknolojiyi, yüzde 100 yerli üretimle birkaç yıl içinde hayata geçireceğiz" dedi. 4G'nin birkaç yıl içinde mevcut 3G sistemlerinin yerini alması bekleniyor. Bu teknolojiyle, evlerde sabit olarak kullanılan tüm iletişim servislerinin, kablosuz ve mobil kullanma imkânı doğacak. Mevcut standartlar dâhilinde 100 Mbps indirme hızına, sonraki aşamada ise Gigabit hızına ulaşılabilecek.

ASKERLER DE KULLANABİLECEK

4G'ye (Kablosuz Genişband Erişim İstasyonu) geçmeyi planlayan mobil operatörlerin hedefinde kamu kurumları da var. 4G için henüz kriterler belli değil. Bu teknoloji, yüksek hızlı görüntü iletişimine gerek duyan kamu kurumlarının yanı sıra uç birimlerin elde ettiği görüntülerin yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli paylaşımına gerek duyan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarlandı.

Haberin Devamı

MÜHENDİSLERİN DENEYİMİ ARTIYOR

Bu yatırımla servis ve bakım maliyetlerinde de tasarruf edilecek. Yeni nesil 4G telefon ve iletişim cihazlarıyla uyumlu baz istasyonları konusunda Türk mühendislerin deneyimi giderek artıyor.

INTERNETTEN HD FİLM KEYFİ SAĞLAYACAK

%Bu teknoloji ile havadaki frekans spektrumu verimli bir şekilde kullanılarak, iletilen bit başına en düşük birim maliyetiyle ulaşılıyor. Öte yandan, ağ tabanlı gerçek zamanlı uygulamalar, internet üzerinden HD televizyon gibi uygulamalar için uygun altyapıyı sağlanıyor.

Sabah