Ekonomi Zam vergiden düşecek fiyat sabit kalacak

Zam vergiden düşecek fiyat sabit kalacak

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Benzin, motorin ve LPG’de petrol ve döviz kurlarına bağlı artışlarda ÖTV, gerçekleşen artış tutarı kadar düşürülecek. Fiyatların düşmesi halinde ise sabit ÖTV uygulanacak

Zam vergiden düşecek fiyat sabit kalacak

Petrol ve dövizdeki dalgalanmanın etkisiyle artan yakıt fiyatlarına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ayarı geldi. Alınan Bakanlar Kurulu kararına göre, benzin, motorin ve LPG’de petrol ve döviz kurlarına bağlı artışlarda ÖTV, gerçekleşen artış tutarı kadar düşürülecek. Fiyatların düşmesi halinde ise sabit ÖTV uygulanacak. Kararda düzenlemenin süresi belirtilmezken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, sistemin kalıcı olacağını ifade etti. Bakanlar Kurulu’nun dün yayımlanan kararına göre; benzin, motorin ve LPG’nin bayi satışındaki rafineri çıkış fiyatlarının petrol ve dövize bağlı artması halinde, söz konusu artış kadarlık ÖTV, bayi fiyatından düşülecek.

Haberin Devamı

Petrol ve döviz kurlarına bağlı azalış durumunda ise ÖTV, 17 Mayıs 2018 itibarıyla geçerli vergi tutarlarını geçmeyecek şekilde sabit vergi şeklinde uygulanacak. Akaryakıt ürünlerinin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde, ÖTV bu yeni düzenleme esas alınarak belirlenecek.

Bugünden itibaren yakıta gelecek zamlar ÖTV’den karşılanacak. Zam gelmezse fiyatlar aynı şekilde devam edecek. Zam geldikten ve bu zam ÖTV’den karşılandıktan sonra yakıtta bir indirim gelirse, o zaman ÖTV, indirilmiş kısımdan değil Resmi Gazete’deki yayın tarihinde geçerli olan ÖTV miktarından alınacak.

AKARYAKITA ÖTV AYARI GELDİ

SEKTÖR DESTEK VERİYOR

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, hükümetin sektörle ilgili en önemli kararlardan birisini aldığını belirterek, “Alınabilecek en iyi doğru karar” diye konuştu.

Haberin Devamı

AKARYAKITA ZAM KONUSU BİTTİ...

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de akaryakıt fiyatlarında istikrar sağlanmasının ülke ekonomisi için çok önemine dikkat çekerek, “İnanıyoruz ki Türkiye ekonomisi bu düzenlemeden son derece olumlu etkilenecek. Akaryakıtta zam konusu bitmiş oldu. Orta ve uzun vadede bu düzenlemenin etkisi mutlaka kendini gösterecektir” dedi.

Zam vergiden düşecek fiyat sabit kalacak

Ağbal: Eşel mobil sistemine geçildi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kararla akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil (Hareketli merdiven - üretilen mal değerlerinin iniş çıkışına göre tespit edilen ücret ödeme düzeni) sistemine geçildiğine işaret ederek, “Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse ve bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek. Petrol fiyatları ve döviz kurları aşağı doğru gelmeye başlarsa bu defa ÖTV tutarları tekrar yukarı yönlü değişime uğrayacak” dedi.

‘Koridor ürettik’

Ağbal, uygulamayla dünkü ÖTV tutarlarını tavan olarak belirlediklerine dikkat çekerek, “Benzinin litresinden 2 lira 37,65 kuruş, mazotta 1 lira 79,45 kuruş, LPG’de 1 lira 77,88 kuruş kilogram başına vergi alıyoruz. Bugün (dün) var olan maktu vergi tutarları aşılmamak ve bu rakamlar tavan olmak kaydıyla yeni bir koridor ürettik” dedi.

Haberin Devamı

Jeopolitik riskler azaldığında petrol fiyatlarının aşağı yönlü gitmesini beklediklerini vurgulayan Ağbal, “Önümüzdeki günlerde kısa vadede fiyatların yukarı gitmesi nedeniyle geçici vergi indirimleri kendiliğinden oluşacak. Her şey normalleştikten sonra sistem olağan seyrine gelecek” diye konuştu.

Tüketici lehine

Ağbal, “Petrol fiyatları ve kurlar aşağı inse bile vergi bugünkü tutarı geçemeyecek. Tüketicinin lehine olan bir tavan sistemi geçerli. Taban da bulunmayacak” dedi.