Ekonomi Zamana karşı kritik yarış

Zamana karşı kritik yarış

01.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zamana karşı kritik yarış

Zamana karşı kritik yarış

30 Kasım'da eve kapatılacak Türkiye'nin nüfus altyapısını oluşturacak proje ihalesini Datasel firması kazandı. Bilgisayarlı sayım projesi aksarsa, 2000'de yeniden eve kapatılacağız

DEVLET İstatistik Enstitüsü'nün sonuçlanan elektronik sayım ihalesini, Yüksel İnşaat Grubuna bağlı Datasel firması kazandı. 2 trilyon 259 milyar öneren Siemens Nixdorf ve 2 trilyon 61 milyar lira öneren IBM'in çekilmesi üzerine DİE İhale komisyonu projeyi, 1 trilyon 450 milyar öneren Datasel firmasına verdi. Datasel Genel Müdürü Can Kaynar, 3 vardiya halinde 450 kişiyle projeyi, öngörülen sürede bitireceklerini ve bundan hiç kimsenin kuşku duymaması gerektiğini söyledi. Kaynar, Hewlett Packard'ın donanım ve İsrail TIS firmasının yazılım desteğiyle, elektronik sayım için kendilerinden talep edilen sistemi, 25 Kasım'da DİE'ye teslim edeceklerini belirtiyor. Datasel firması bu amaçla İsrail'den know how aldıklarını, 8 ayrı takım halinde Türkiye genelindeki 700 sahada sayım yapılacak tarzda örgütleneceklerini ifade ediyor.
İhaleyi kazanan Datasel firması, anahtar teslimi çözümler üzerinde odaklaşmış. HP ile çözüm ortaklığı yapan firma, sayım formlarını bilgisayar ortamına aktarmak ve daha sonra istenilen yapıda form oluşturmakla yükümlü bulunuyor.
Bu arada DİE Başkanı Sıddık Ensari, ihaleden çekilen firmaların öne sürdüğü gerekçelere katılmadığını belirterek, "ihale şeffaf yapıldı ve rakamlar ortada" dedi. Ensari, Yüksek Seçim Kurulu'nun ayrıca seçmen tesbiti yapacağını doğrulayarak, "biz çok geniş bir veri derlemesi yapıp, bilgisayarlaştıracağız. İstenirse, YSK'ya dilediği tüm verileri anında aktarabileceğiz" dedi.
DİE Başkanı'na göre Türkiye, 30 kasım'da son kez eve kapanacak ve 20 yıldır hayata geçirilemeyen MERNİS projesinin bilgi tabanı oluşacak.
Bu arada IBM'in ek süre talebinin kabul edilmemesi, Nixdorf'un da "Almanya'ya danışma zorunluluğuyla esnek davrananama" yüzünden ihaleden çekildikleri öğrenildi.

IBM Ankara Genel Müdürü Zeynep Akalın, DİE ihalesinden, yeterli zaman verilmediği için ayrıldıklarını açıkladı. Akalın, 30 Kasım tarihinin yasal sorumluluk getirdiğini belirterek, "teklifimizi verdik ancak projenin bizce gerçekçi olması için değişiklik önerdik, kabul edilmedi" dedi.
Akalın'a göre ihale şartında öngörülen yükümlülükler için verilen 25 Kasım tarihine kadar istenilen çözümün gerçekleşmesine imkan yoktu. Bu yüzden IBM, bazı yükümlülüklerin, 30 Kasım sonrasında paralel yürütülmesini önerdi. DİE'nin bunu kabul etmemesi sonucusda IBM, ihaleden çekildi. Zeynep Akalın, ihale ilanından sonuçlanma aşamasına kadar 1 hafta süre öngörülürken bu sürenin 3 haftaya uzamasının, projeye zaman kaybettirdiğini belirtiyor.