Ekonomi Zamanlama manidar reform hızlanacak

Zamanlama manidar reform hızlanacak

03.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kredi notu kuruluşu S&P’nin gözden geçirmeyi erkene alarak yetersiz bir analizle Türkiye’nin notunu düşürdüğünü belirten Şimşek, seçim sonrası reformların hızlanarak süreceğini dile getirdi

Zamanlama manidar reform hızlanacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P), Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, “S&P kararının zamanlaması oldukça manidar. Daha önce Türkiye’nin kredi notunu ağustosta gözden geçirmeyi planlamıştı. Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor. Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu?” dedi. Şimşek, S&P’nin analizini de yetersiz bulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Twitter’dan yaptığı değerlendirmede, finansal koşulların da geçen yıla oranla daha sıkı olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“Merkez Bankası gecikmeli de olsa tepki verdi. Cari açıktaki artış büyük ihtimalle geçici. Çünkü, cari açıktaki bozulma büyük oranda altın ithalatı ve petrol fiyatlarının artışından kaynaklanıyor. Tüketici kredilerindeki yavaşlama cari açıktaki artışı sınırlayacak. Ayrıca turizmde ciddi bir toparlanma var. Gereken tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz.

Firmaların kur riskini yönetmeye yönelik önemli bir reformu hayata geçiriyoruz. Yatırım ortamını iyileştirecek çok kapsamlı bir reformu yaptık. Seçim sonrasında reformları daha da hızlandıracağız.”

16 MİLYAR TL GELECEK MALİ DİSİPLİN SÜRECEK

EKONOMİ SERVİSİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, emekliye ikramiye, imar barışı ve 183.5 milyar TL’lik alacağa yapılandırma içeren, bütçeye maliyeti 24 milyar lirayı bulan tasarı kapsamında 15 - 16 milyar liralık gelir beklendiğini, tedbirlerle bütçe dengesinin sürdürüleceğini belirtti.

Ağbal NTV’nin canlı yayınında yaptığı açıklamada, paketin bütçeye etkisi konusundaki soruya, “Bu paketin kamu maliyesine gider artırıcı etkisi 24 milyar TL civarında. Yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde önceki yapılandırma kanunlarıyla benzer bir gerçekleşme olursa bu yıl bütçeye 15 - 16 milyar TL gelir gelecek. Önümüzdeki birkaç yılda oluşturacağımız ilave gelirlerle ve yaptığımız artışları çevirebileceğimizi görüyoruz” dedi. Düzenlemenin kalıcı olduğunu dile getiren Ağbal şöyle konuştu:

“Kısa vadede bunu dengeleyecek gelir artıcı çalışmalarımız yapıldı. Bu yeniden yapılandırma kanunu bu anlamda ilave gelirler getirecek. Ancak kalıcı şekilde bütçe dengesinin önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilmesi için çalışmalarımız var.”

Bugün görüşülecek

Ağbal, mali disiplinden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gelecek yıl da 15 - 16 milyar TL gelir öngördüklerini belirtti. Bazı taksit ödemeleri halen devam eden iki yapılandırmadan 6 milyar TL’si 2018’de olmak üzere bugüne kadar 40 milyar TL tahsilat sağladıklarını da belirten Ağbal, tasarının görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün başlanacağını dile getirdi.

Düzenleme, kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırmasının yanı sıra, emeklilere prim, stok affı, 65 yaş üstü aylığında artış, genç girişimcilere bazı teşvikler, kaydı silinen üniversite öğrencilerine af, imar barışını içeriyor.

ÖTV indirimi yok

Ağbal, akaryakıtta ÖTV’nin aşağı çekilmesine yönelik çalışma olmadığını da belirterek, “ÖTV indirimi talebi iyi niyetli bir talep. Enflasyonu aşağı çekmeye dönük alternatiflerden birisi ancak şu an akaryakıtta ÖTV’nin aşağı çekilmesi şeklinde çalışma yok” dedi.

Belirsizlik azaldı

Haberin Devamı

Belirsizliklerin de azaldığına işaret eden Şimşek, Merkez Bankası’nın para politikasını basitleştireceğini açıkladığını hatırlattı. Şimşek, seçimlerin erkene alınmış olmasının siyasi belirsizliği azalttığını ve piyasaların bu karara olumlu tepki verdiğini belirterek, “AB ve ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik önemli gelişmeler var” dedi.

S&P NOT İNDİRDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu enflasyon görünümünde bozulma, TL’deki değer kaybı gibi gerekçelerle bir kademe düşürürken, görünümü de negatiften durağana çevirdi.

Türkiye’nin kredi notu böylece yatırım yapılabilir düzeyin 3 kademe altında bulunan BB-’ye indi. S&P tarafından önceki gece yayımlanan derecelendirme raporunda, şunlar kaydedildi:

“Not indirimi bozulan enflasyon görünümü ve Merkez Bankası’nın son geç likidite penceresi faiz artırımına rağmen kurdaki uzun vadeli değer kaybı ve oynaklık hakkındaki endişemizden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bozulan dış pozisyon ve yurtdışından borçlu özel sektörde artan sıkıntılar hakkındaki endişemizi yansıtmaktadır.”

Merkez bankasının enflasyonu yüzde 5 hedefine indirmesi, ülkenin dış pozisyonunun güçlenmesi ve cari açığın azalması halinde ise kredi notunun yükseltilebileceği raporda belirtildi.

DOLAR, YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ

Dolar/TL S&P’nin not indirimi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1’e yaklaştı, kur 4.1426 ile 3 haftanın zirvesini gördü.

Haberin Devamı

Dolar/TL Türkiye piyasalarının bir günlük resmi tatili öncesi 30 Nisan’da 4.04’lü seviyelerin altını test etmiş ancak küresel piyasalara bağlı olarak dolardaki güçlü seyir ve S&P kararıyla tatil sonrası güne 4.10 civarında başlamıştı.

Küresel piyasalarda dolar ABD ekonomisinin güçlü görünümü ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle dört

ayın zirvesine yakın seviyelerde seyrediyor. Reuters’a konuşan bir bankacı, “TL’deki baskının kuvvetli olmasında iki etken öne çıkıyor. Birincisi doların biz tatildeyken ciddi değer kazanması, ikicisi ise S&P’nin not indirimi” dedi.