Ekonomi Zordaki işletmede maaşlara destek

Zordaki işletmede maaşlara destek

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çeşitli nedenlerle sıkıntıya giren işletmelerde, çalışan maaşlarının bir kısmının devletçe İşsizlik Fonu’ndan ödenmesini içeren kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ay daha uzatıldı

Zordaki işletmede maaşlara destek

Kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ay uzatıldı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için; 31 Aralık 2019’a kadar uzatma başvurusunda bulunulması, kısa çalışma uygulaması devam eden ve aynı kişileri kapsayan uzatma talepleri hariç diğer talepler için yeni bir uygunluk tespiti yapılması şartıyla kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ay uzatıldı. Buna bağlı olarak uzatılan 3 aylık dönemde kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemelerin, süre kısıntısı olmadan tamamı ödenecek. Karar kapsamında kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatıldığı hallerde, kısa çalışma uygulanan ilk üç aylık dönemde yapılan ödemeler, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek.

Haberin Devamı

Kaynağı İşsizlik Fonu

Kaynağı İşsizlik Fonu olan kısa çalışma ödeneği ile zora giren işletmelerde işçi çıkarılmadan sıkıntılı dönemin atlatılmasını amaçlıyor. Devlet işçilerin maaşlarının bir bölümünü ve Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyerek işverenin yükünü azaltıyor. İşveren bu destekle zor dönemi atlatıyor. İşçiler de işsiz kalmamış oluyor.

Zordaki işletmede maaşlara destek
İşveren İŞKUR’a başvuruyor

- Kısa çalışma uygulaması nedir?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Haberin Devamı

- Bu kapsamdaki işletmelere devlet nasıl destek olur?

İşçilerin kısa çalışma ödeneği ile Genel Sağlık Sigortası ödenir.

- İşletme, kısa çalışma uygulamasından nasıl yararlanır?

İşverenin genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve iş müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekir.

- İşçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesinin şartları nedir?

İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması. İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması. Kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması...

2019 için tavan 3 bin 837 lira

- Kısa çalışma ödeneğinin tutarı nasıl hesaplanır?

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır.

Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. 2019’da brüt asgari ücret 2 bin 558 lira olduğuna göre, bir işçinin aylık kısa çalışma ödeneği en fazla 3 bin 837 lira olabilir. Bu tutar üzerinden 29 lira damga vergisi kesilir.

Yazarlar