Ege Ekonomili gençler bilime ışık tutacak

Ekonomili gençler bilime ışık tutacak

22.05.2018 - 02:58 | Son Güncellenme:

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde 5 milyon dolarlık yatırımla TESLA binası açıldı. Mütevelli Heyet Başkanı Demirtaş, “Gençler, icat yapmanızı istiyoruz” dedi

Ekonomili gençler bilime ışık tutacak

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstri 4.0, Uzay ve Uçak, Elektrik ve Elektronik, Biyomedikal, Tasarım, Bilgisayar Oyunları, Moleküler Araştırma, Hücre ve Doku, Biyoteknoloji, Robotik ve Mekanik, Bulut ve İleri Simülasyon, Genel Bilgisayar laboratuvarları ve temiz oda içeren 13 farklı birimin yer aldığı araştırma alanını hizmete açtı. Technology, Engineering and Science Laboratory (TESLA) adı verilen araştırma binası açılışına, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Sırbistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Metin Akdurak, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, İEÜ Mütevelli Heyet Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta ayrıca, Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve TESLA Bilim Vakfı aracılığıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne hediye edilen TESLA büstü, laboratuvardaki yerini aldı. Başkan Demirtaş, İEÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin ürettiği elektrikli arabayı da test etti.
Demirtaş, “5 milyon dolara yakın para yatırdığımız bu laboratuvarı yapışımızın nedeni sizlerin burada icat yapmanız, patent almanızdır. Çalışmalarınızı burada rahatlıkla yapabilmeniz için üniversite yönetimi olarak bu kaynakları ayırdık. Sizden icat yapmanızı istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

5 milyon dolar

Mucitler yetiştirmek istediklerini vurgulayan Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu parayı öğrencilerimizin icat çıkarması için verdik. Deniyor ki İzmir Ticaret Odası buraya para verdi, burası odanındır. İTO buraya 4 milyon 150 bin dolar verdi. Bu laboratuvarlar 5 milyon dolar. Laboratuvarın kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

TESLA’nın özellikleri

Endüstri 4.0 laboratuvarı Ege Bölgesi’nde bulunan tek endüstri 4.0 eğitim laboratuvarıdır. Öğrencilere aynı zamanda yazılımlarında değişiklik yapma ve yeniden organize etme eğitimleri de verilebilecek. Uzay ve Uçak laboratuvarı, jet motoru, subsonik rüzgar tüneli, değişik uçuş araçları ve kumanda panelleri içeren test ekipmanları olacak. Bununla birlikte görünge hesaplamaları, açısal ölçüm gibi bazı ileri uzay çalışmaları için kulanılacak 15 adet gelişmiş bilgisayar ve gerekli yazılımlarını içeriyor.