Gündem El Bab’da RDX dehşeti

El Bab’da RDX dehşeti

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivilleri öldürmeye başlayan terör örgütü DAEŞ, düzenli ordularda bulunan RDX tipi patlayıcıları taşların içini oyup tuzaklayarak ortalığa bırakıyor

El Bab’da RDX dehşeti

Terör örgütü DAEŞ, kuşatma altına alındığı Suriye’nin El Bab kentinde düzenli ordularda bulunan RDX tipi patlayıcı kullanarak sivil katliamına başladı. Evlerin içlerinde delikler ve tüneller açan teröristler, El Bab’da PKK’nın daha önce bazı ilçelerde uygulamaya çalıştığı şehir içi çatışma ve barikat taktiğine yöneldi.

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, dün 125. gün geride kaldı. 9 Aralık’ta kuşatmanın tamamlanmasının ardından Türk komandoları ile Özgür Suriye Ordusu unsurları, El Bab’ın içine doğru doğu-bazı ve kuzey-güney istikametinde yürüyor. Suriye içinde bulunan Türk birliği, bölgeye gönderilen yeni komando unsurları ile takviye edildi.

ÖSO’nun özel görev kuvvet grupları, önceki gün de Türk savaş uçaklarının havadan ve Türk topçusunun karadan yoğun ateş desetği altında ilerleyişini sürdürdü. Teröristlerin kullandığı bir uçaksavar silah mevzii bombalanarak imha edildi. 113 DAEŞ hedefi bombalanarak; teröristlerin kullandığı barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleriyle silah ve araçları kullanılamaz hale getirildi.

Haberin Devamı

Telsiz konuşmaları

DAEŞ’ın telsiz konuşmaları da dinleme altına alındı. Hazırlanan değerlendirme raporunda şu tespitler yer aldı:

- DAEŞ, sivilleri tehdit ederek Bab meskûn mahallinde kalmaya zorlamaya başladı.

- Evlerin kapı önlerine taşların içini oyarak, yalnızca düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirdi.

- Patlayıcıların her birinde en az 400-500 demir bilye kullanarak etkisini artırmayı amaçladı.

- Mayın ve EYP kullanarak harekete duyarlı sensörler ile çok sayıda tuzak hazırladı. EYP’leri arazi, yol, bina yapısına uygun malzemeler ile kamufle ederek doğal görünüm sağladı. Bu hazırlanan tuzaklar sonucunda da her gün onlarca masum sivil, özellikle çocuklar hayatını kaybetti.

- Evlerin duvarlarında delikler açarak silah mevzii haline getirdi. Aynı taktik PYD/PKK tarafından Ayn el Arap’ta (Kobani) ve Türkiye’de de Cizre, Sur, Nusaybin ve benzeri ilçelerde yoğun olarak kullanılmıştı.

El Bab’da RDX dehşeti

30 sivil can verdi

- 25 Aralık günü El Bab ilçe merkezinden kaçmaya çalışan sivillerin engellenmesine yönelik düzenlediği mayın/EYP’li saldırıda en az 30 sivilin öldüğü ve çok sayıda sivilin de yaralandığı öğrenildi.

- Patlayıcı uzmanı Türk timleri, 74 EYP’yi tespit ederek imha etti. Harekatın başından bu yana çoğu tuzaklanmış 2 bin 335 EYP ve 42 mayın etkisiz hale getirildi.