Muğla ELAZIĞ UMKE MUĞLA’DA TATBİKATA KATILDI

ELAZIĞ UMKE MUĞLA’DA TATBİKATA KATILDI

09.10.2015 - 13:38 | Son Güncellenme:

.

ELAZIĞ UMKE MUĞLA’DA TATBİKATA KATILDI

Elazığ UMKE ekibi Muğla’nın Yatağan ilçesinde gerçekleştirilen tatbikata katıldı.
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santralde 16 kurum ve kuruluşun katılımı ile tatbikat düzenlendi. Yatağan ilçesindeki termik santralde Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordinesinde gerçekleştirilen kurtarma tatbikatı nefesleri kesti. 255 personelin katılımıyla yapılan tatbikata Muğla UMKE’nin kardeş ekibi olan Elazığ UMKE ekibi de 8 personel ile katıldı. Senaryo gereği Yatağan Termik Santrali Baca gazı arıtma tesislerinde fuel-oil sıkışması sonrası meydana gelen patlama ile birlikte yangın çıktı. Santral personelinin kurtarılması için kriz masasından ekipler yönlendirilirken 40-50 metre yükseklikteki binadan yaralılar sedye ile merdiven ve iplerle aşağı indirildi. Yaralılar alana kurulan ilk müdahale çadırlarında tedavi altına alındı. Gaz zehirlenen ve yanan cesetler üzerinde jandarma olay yeri inceleme ekipleri tarafından inceleme yapıldı.
Tatbikata sonrasında bir konuşma yapan Muğla Valisi Amir Çiçek; “Dileğimiz şudur ki Allah böyle bir kaza böyle bir afet vermesin. Ama afet olduğu zaman da bu şekilde bütün kurumlarımızın bu afetle ilgili arama kurtarma bütün ekiplerin aynı anda koordineli ve eş zamanla bu şekilde başarılı bir sonuç elde etsin. Tatbikatımız başarılı geçti. Bu tatbikatın başarılı geçmesi demek bizim Muğla ili sınırı içerisinde mülki sınırlar içerisinde olabilecek muhtemel doğal afetle ilgili herhangi bir şeyle ilgili kurumların bu konuda kendilerini hazırlıklı ve olabilecek gibi zamanında eş zamanda herkesin müdahale edebilecek kabiliyetini gördük” ifadelerini kullandı.
Elazığlı olan Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin tatbikatın amacına uygun olarak başarılı bir şekilde geçtiğini belirtti. Tekin yaptığı açıklamada; “Malum muğlamız gerek deprem kuşağı içerisinde yer alması gerek deniz ulaşımında meydana gelen özellikle son dönemlerdeki mültecilerin kazalarının herkesçe bilinmete, gerekse yüzde 67’sinin ormanlar ile kaplı olması, yangına müsait olması, turizm bölgesi olması nedeniyle yoğun trafik kazalarının yaşanması ve diğer doğal afetler yaşanması nedeniyle yüksek risk altında olan bir ilimiz. Yatağan Termik Santrali içerisinde büyük bir yangın ve patlama senaryosu üzerine yaklaşık 255 personelin katıldığı 16 farklı kurumun bu tatbikata dahil olduğu gerçekten büyük bir koordinasyon, büyük bir işbirliği gerektiren ciddi bir tatbikatı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Sadece sağlık bakanlığı ekiplerinin değil, tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde olması gerekliliği herkesçe bilinen bir hadise. Biz bugün burada bu termik santralde meydana gelen patlamayla birlikte özellikle personellerimizin bilgi, beceri, deneyim ve aynı zamanda bir eğitim olarak düşünecek olursak hem kendi personellerimizin hem de diğer kurum ve kuruluşların personellerinin hem işbirliği hem deneyimlerinin, tecrübelerinin birbirine aktarılması ve birlikte hareket etmesi noktasında güzel bir deneyim oldu” dedi.
Türkiye’de başka bir ilin UMKE ekibi ile kardeş olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Elazığ il Sağlık Müdür Yardımcısı Ali Akar, kardeş il olan Muğla’ya davetleri nedeni ile teşekkür etti. 255 personel ile gerçekleştirilen tatbikata 8 kişilik ekiple katıldıklarını söylen Akar; “Bugün burada bakanlığımız acil sağlık hizmetleri genel müdürlüğü genelgesine istinaden UMKE kardeş ilimiz Muğla’nın davetlisi olarak İl Sağlık, Afet ve Acil durum eylem planı tatbikatını uygulamasına geldik. Bu tatbikata çevre iller ve Elazığ misafir il olarak katıldı. Yaklaşık 250 katılımcı, çok sayıda araç, 16 kurum kuruluş katıldı. Elazığ ilinden kardeşlik projesi kapsamında 8 UMKE gönüllüsü olarak geldik, tatbikatımızı gerçekleştirdik. Tatbikatımız çok güzel geçti. Termik santralde kaza sonucu yaralıların kurtarılması, hastanelere nakli ve gerekli müdahalelerin yapılması, kurumlar arasında işbirliği, koordinasyon değerlendirmesi yapıldı. Varsa eksikliklerimiz tespit edildi. Kardeş il projesi Muğla ve Elazığ illeri arasında Türkiye’de ilk defa yapıldı. Muğla kardeş ilimiz ile Muğla’da ve Elazığ’da tatbikatlarımız oldu. Olası afet durumlarında her an birbirimize yardıma koşmaya hazır durumdayız” şeklinde konuştu.
Tatbikat sonrasında Elazığ UMKE ekibi Elazığlı olan Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan ve Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yazarlar