Gündem Elektrik geldi eylemler bitti

Elektrik geldi eylemler bitti

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mardin’de elektrik kesintileri nedeniyle 3 gündür süren eylemler mahkeme kararıyla elektriğin geri verilmesi üzerine sona erdi. Zaman zaman şiddetlenen olaylarda polis ve göstericiler pek çok kez karşı karşıya gelmişti

Elektrik geldi eylemler bitti

Mardin’ın Kızıltepe ve Derik ilçelerinde elektrik kesintileri nedeniyle çiftçiler tarafından Derik’te başlatılıp daha sonra Kızıltepe ilçesine sıçrayan, zaman zaman karayollarının trafiğe kapatıldığı, göstericiler ile polislerin karşı karşı geldiği 3 gün süren eylemler, elektriklerin verilmesiyle sona erdi. Çiftçilerin avukat Abdülkerim Türk aracağıyla başvurduğu Derik Asliye Hukuk Mahkemesi, elektrik kesintilerinin giderilmesine dönük kararı üzerine Derik’te dün saat 18.00’de, daha sonra da Kızıltepe’ye elektriklerin verilmesiyle eylemlere son verildi. Kızıltepe’nin bazı köylerine iletim hatları ve trafolardaki arıza nedeniyle hala elektrik verilemediği öğrenildi.
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın başkanlığında önceki akşam Mardin’in Derik ilçesine gelen CHP heyeti, gece geç saatlerde Kızıltepe İlçesi’ne de gelerek, çiftçi ve muhtarlar ile görüştü. Çiftçilerin avukatı Abdülkerim Türk, Dicle EDAŞ’ın uyguladığı işlemin hukuksuz olduğunu, keyfi bir tutum sergilediğini ve bu nedenle mahkemeye başvurduklarını belirterek, “Herhangi bir arıza ve sıkıntı olmamasına rağmen Dicle EDAŞ elektrik kesintisine gitti. Derik ilçesindeki bütün köylerin elektrikleri kesildi. Haksız ve hukuksuz bir işlemdi bu. Görevi elektrik dağıtmak olan şirketin ’ben elektrik vermiyorum’ deme lüksü yoktur. Mahkeme topyekün olarak çiftçilere keyfi olarak elektrik verilmediğinin tespitinde bulundu ve tedbiren elektriklerin tekrar verilmesi yönünde karar verdi. Derik’ten sonra Kızıltepe’ye de elektrik verildi” dedi.

Ürünler zarar gördü
Elektrik kesintileri yüzünden çiftçinin ürünün yüzde 20 zarara uğradığını kaydeden avukat Abdülkerim Türk, “Arazilerde zarar ziyan tespitlerimizde devam edecek. Bilirkişi marifetiyle yapılan tespitlerde en azından ürünün yüzde 20’si zarara uğradı. İki gün daha elektrik gelmeseydi ürün yok olacaktı. Çiftçinin ürününün döllenme döneminde olduğu bir zamanda elektriğin bilinçli olarak kesilmesi, çiftçinin öldürülmesiyle eş anlamlıdır” dedi.

Haberin Devamı

CHP heyeti çiftçilerle görüştü
Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Ordu Milletvekili İdris Yıldız ile birlikte dün tarifeli uçak ile Diyarbakır’a gelen CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, akşam saatlerinde Derik’ten sonra Kızıltepe ilçesinde eylem yapan çiftçilerle görüştü. Köy muhtarları ile görüşen Ayaydın, sorunun çözümü için İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a birer mektup yazdığını söyledi. Derik’teki izlenimlerini anlatan Ayaydın, şunları söyledi:
“Derik’e girişte ilk izlenimimizi gördük. Yollar kesilmişti. Polisler vardı, arkadaşlarımızla indiğimizde bizden önce gaz bombası atılmış olacak ki bizim de gözlerimiz yaşarmaya başladı. Halk kaderine terk edilmişti. TBMM’de bir kanun çıkaracağız. Bu özelleştirmeyi iptal edeceğiz. Bu TEDAŞ’a devredilmesi lazım. TEDAŞ devletin şirketidir, devletin şirketi olduğu için size daha şefkatli bakar. Bu olayın nasıl bu noktaya geldiğini tüm çıplaklığı ile kamu oyuna açıklayacağız.”

Yazarlar