Gündem Elektrik kayıp kaçağa dolandırıcılar el attı

Elektrik kayıp kaçağa dolandırıcılar el attı

05.01.2015 - 15:41 | Son Güncellenme:

Elektrik kayıp kaçakta vurgun başladı! Dolandırıcılar şimdi de kayıp-kaçağa el attı. Bankaların dosya masraflarında olduğu gibi şimdi de kayıp kaçak bedelinin iadesini sağlayacakları vaadiyle vatandaşları kandırıyor...

Elektrik kayıp kaçağa dolandırıcılar el attı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dolandırıcılar, banka masraflarında olduğu gibi elektrikteki kayıp kaçak bedelinin kısa sürede iadesini sağlayacakları vaadiyle vatandaşlara 90-200 liraya boş dilekçe örnekleri satıyor. Kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesi mevcut şartlarda hiç de kolay değil” dedi.

Bilgi kirliliği yaşanıyor

Ağaoğlu, “Tüketicilerin bu bedelleri geri alması söylendiği gibi kolay değil” dedi, tüketicileri ikinci kez mağduriyet yaşamamaları için uyardı: “Dolandırıcılar, banka masraflarında olduğu gibi kayıp kaçak bedelinin kısa sürede iadesini sağlayacakları vaadiyle vatandaşları, 90-200 lira arasında bedelle boş dilekçe örnekleri satarak mağdur etmeye başladı. Tüketicilerin bu konuda yargı yoluna başvurmadan ya da dolandırıcıların tuzağına düşmeden önce iyi düşünmesi gerekiyor. Çünkü bu bedelin geri iadesi hiç kolay değil. ”

Davayı kaybedebilirsiniz de...

Kayıp kaçak bedeli ile ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17 Aralık’taki kararının bağlayıcı olmadığına dikkat çeken Ağaoğlu, “Sadece o dosya için hüküm ifade eder. Diğer yandan aksi yönde, yani abone aleyhine pek çok mahkeme kararının yanında Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin hükmü de mevcut. Kayıp kaçak bedeli fatura tutarı üzerinden değil, çıplak elektrik bedelinden 2014 yılı için yüzde 18,5 alınıyor” diye konuştu.

Aydın Ağaoğlu, davanın kaybedilme riskinin de bulunduğunu belirterek, “Kaybedildiğinde ise karşı tarafın avukatlık ve bilirkişi ücreti ile tebligat giderleri tüketiciye yüklenecektir” dedi. Ortalama 100 lira tutarındaki faturada 10-11 lira kayıp kaçak bedeli bulunduğunu ve bunun yılda 120 lira, 10 yılda bugünün parasıyla bin 200 lira yapacağını anlatan Ağaoğlu, dağıtım şirketlerinin bu parayı EPDK’ya devrettiğini söyledi.