Ekonomi Elektrikte zarar eden teminatı geri alabilecek

Elektrikte zarar eden teminatı geri alabilecek

13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen maddeyle, ekonomik ve çevresel sorunlar nedeniyle lisanslarını sonlandırmak isteyen şirketlere teminatlarının iade edilmesinin önü açıldı, ayrıca şirketler herhangi bir yaptırımla da karşılaşmayacak

Elektrikte zarar  eden teminatı  geri alabilecek

Elektrik piyasasında yapılan düzenlemeyle, ekonomik ve çevresel sorunlar nedeniyle lisanslarını sonlandırmak isteyen şirketler teminatlarını alabilecek, herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacak. Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen maddeyle, mevcut lisanslarını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin teminatlarının iade edilmesinin önü açıldı. Düzenlemeden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) önlisans veya üretim lisansı alınmış ya da lisans başvurusu bulunmuş, ancak çevresel ve hukuki sorunlar yaşayan şirketlerin yararlanması bekleniyor. Ayrıca, elektrik fiyatları nedeniyle ekonomik olmaktan çıkan projelerin sonlandırılmasına da düzenlemeyle imkan sağlanıyor. Böylece, projelerin mevzuatta öngörülen yaptırımlara muhatap olmadan sonlandırılmasının önü açılıyor. Yetkililer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Yeniden ilana çıkacak

“Öte yandan hukuki, çevresel veya ekonomik zorluklar sebebiyle fizibil olmaktan çıkan bu projeler halihazırda bağlanabilir kapasitelerin kullanılmasını da engellemektedir. Bu durum ise bir kısım elektrik üretim kaynaklarının yatırıma dönüşmesini engelleyerek veya geciktirerek ülkemiz ve sektörümüzün zararına sonuç üretmektedir. Oysa söz konusu projelerin sonlandırılması halinde, yapılamayan HES projelerinin DSİ tarafından yeniden projelendirilerek ilana çıkılması, yapılamayan rüzgar (RES) ve güneş (GES) enerjisine dayalı projeler ile diğer kaynaklara dayalı projeler tarafından atıl halde tutulan bağlantı (iletim-dağıtım) kapasitelerinin söz konusu projeleri hayata geçirebilecek yeni yatırımcılara tahsisi mümkün hale gelebilecektir. Kanun değişikliği ile lisans ya da önlisansını sonlandırmak isteyenlerin en geç 27 Temmuz 2017 tarihine kadar kuruma sonlandırma başvurusu yapmaları halinde teminat mektubu iade edilerek lisans ya da önlisansları sonlandırılabilecektir. Sektöre büyük bir ivme kazandırması beklenen bu değişiklik ile hem yüzü geçen sayıda atıl proje sektörün önünü tıkamayacak hem de yeni yatırımcının önü açılmış olacaktır.”

Haberin Devamı