Kültür Sanat Elementlerden kuarklara kısa bir fizik tarihi

Elementlerden kuarklara kısa bir fizik tarihi

25.10.2017 - 12:10 | Son Güncellenme:

Ünlü bilim tarihçisi John L. Heilbron’un kaleme aldığı, fizik biliminin kısa bir tarihini sunan Fizik: Beşinci Elementten Kuarklara Kısa Bir Tarih, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından satışa sunuldu

Elementlerden kuarklara kısa bir fizik tarihi

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Fizik ve Bilim Tarihi kategorisinde Fizik: Beşinci Elementten Kuarklara Kısa Bir Tarih kitabını yayımladı. Worcester College ve Oxford Museum for History and Science’ta üst düzey araştırma görevlisi olarak görev yapan John L. Heilbron tarafından kaleme alınan ve Toros Öztürk tarafından çevirisi yapılan kitap, fizik tarihine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

İnsanlık tarihinin 2.500 yıllık bir dönemini kapsayan Fizik, Eski Yunan filozoflarından İslam bilginlerine, Copernicus’tan ve Galilei’den CERN’deki araştırmacılara kadar tarih boyunca fizikçilerin yaklaşımlarını inceliyor. Heilbron, hepsinin ortak noktası olan insanın özgürleşme sürecine dikkat çekerken, fizik bilimindeki köşe taşları ve teknolojik gelişmelerle ilgili de kapsamlı bilgiler veriyor.

Fizik teriminin icat edildiği antik çağlardan günümüze kadar gelen fiziğin evriminin öyküsü, yazarın deyişiyle “doğanın ilahsızlaştırılma ve insan özelliklerinden kurtulma” sürecidir aynı zamanda. Köken olarak felsefenin içinden çıkan fiziğin felsefeyle olan ilişkisinin evriminin ortaya konması ve fiziğin 20. yüzyılın ikinci yarısında felsefeden kopuşunun irdelenmesi, kitabı bilim felsefesi kitapları arasına sokuyor.