Teknoloji Elon Musk işleri büyütme peşinde: 'Yeni bir uzay yarışı istiyoruz'

Elon Musk işleri büyütme peşinde: 'Yeni bir uzay yarışı istiyoruz'

08.02.2018 - 10:32 | Son Güncellenme:

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından üretilen Falcon Heavy roketi, Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Musk, tarihi olay sonrasında "yeni bir uzay yarışı istiyoruz" çağrısında bulundu.

Elon Musk işleri büyütme peşinde: Yeni bir uzay yarışı istiyoruz

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından üretilen Falcon Heavy roketi, Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Mars'a doğru yol alan roketin içindeki Tesla üretimi elektrikli spor araba ve astronot kıyafeti giyen cansız manken 'şöförü' ortaya ilginç manzaralar çıkardı.

Radyosunda David Bowie'nin 'Space Oddity' şarkısı çalan ve ön konsolunda 'Panik yapma!' (Don't Panic) uyarısı bulunan roketin, fırlatma esnasında çıkan sorundan dolayı Mars yörüngesini aşacağı ve uzay boşluğunda süzüleceği açıklandı.

Falcon Heavy’nin kalkışı toplamda 90 milyon dolar patlıyor. Aynı zamanda Falcon Heavy, kendisiyle yarı yarıya daha az yük taşıyan mevcut roket sistemlerinin 3’te 1’ine mal oldu.

Haberin Devamı

Sistemin yeniden kullanılabilir roketlerle çalıştırılması, maliyet açısından oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Elon Musk, tarihi olay hakkında “Yeni bir uzay yarışı istiyoruz, uzay yarışları heyecan vericidir. Bence diğer şirketler ve ülkeler, 'Hey, ticari bir şirket olan SpaceX, bunu yapabiliyorsa ve Falcon Heavy’nin tüm masrafları sadece fonlarla karşılandıysa biz de yapabiliriz’ diyeceklerini düşünüyorum." dedi.

Musk sözlerine şöyle devam etti: "Bugüne kadar yaptığımız yatırımlar, muhtemelen söylemek istediğimden çok daha fazlalar. SpaceX’te Falcon Heavy çalışmalarını 3 kez iptal etmeye çalıştık. Çünkü bu düşündüğümüzden çok daha zordu.”

Musk, “Falcon Heavy yeni bir yük sınıfı açtı. Dünyadaki herhangi bir roketin yükünün iki katı kadar yük getirebilir, bu nedenle müşterilerin ihtiyaçlarını doğru oranda karşılayabilir. Falcon Heavy Dünya yörüngesine yerleştirilecek dev uyduların yanı sıra, bazı yükleri doğrudan Plüton veya daha ötesine taşıyabilir. İstediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Eğer birçok fırlatma gerçekleştirmek istiyorsanız, yakıtları yörüngedeyken doldurabilirsiniz, insanları tek seferde Ay’a götürebilirsiniz. İki ya da üç Falcon Heavy, Satürn V sistemi kadar yük taşıyabilir” dedi.

Musk, uzay tutkunu tek milyarder değil. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve roket şirketi Blue Origin kısa bir süre önce New Glenn’de yeniden kullanılabilir roket sistemini kurmak için Kennedy Uzay Merkezi'nde devasa bir tesis kurdu.