Embriyo Transferi Kaçıncı Günde Yapılmalıdır?

Embriyo transferi kaçıncı günde yapılmalıdır?

Embriyonlar, hayatta kalabilmek için, spesifik metabolik gereksinimlere ihtiyaç duyar. Tüp bebek tedavisinin daha yeni yeni uygulanmaya başladığı zamanlarda, embriyolar laboratuvar ortamında maksiumum 3 gün civarında hayatta kalabiliyordu. Bu sebepten dolayı da, en fazla 3 gün içerisinde embriyo transferinin yapılması gerekirdi. Zaman geçtikçe, ilerleyen teknoloji ile beraber yapay kültür sayesinde embriyolar laboratuvar ortamı içerisinde yaklaşık olarak 1 hafta civarında hayatta kalabilmeye başladı. Bu yeni kültür, embriyoların gereksinim duyduğu birçok ihtiyaca cevap verebilme durumuna geldi.

Haberin Devamı

İyi kalite yumurta üretebilen ve yaşı daha küçük olan kadınlarda dahi, embriyoların üçte biri blastosist evresine ulaşabilir. İyi kalite blastosist transferi tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesini sağlar. Kısacası, tedavide döllenme işleminin yapılmasının ardından yaklaşık olarak 1 hafta civarında bekletilmiş olan sonra embriyolar transfer edildiği zaman, kalitesiz olanlar otomatikman diskalifiye edilmiş olur. Bu da başarıya katkı sağlayan bir unsurdur. Ancak bu aşamaya kadar embriyoların sadece 3/1 i ulaşabilir. Başarısız tüp bebek denemelerinde ise, embriyo transferi 3. gün içerisinde gerçekletirilirse daha iyi olur.

Embriyo transferi nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene masasında aynı muayene pozisyonunda olduğu gibi hasta hazırlandıktan sonra muayene aleti (spekulum) yerleştirilir. Rahim ağzının özel sıvılar ile dezenfekte edilmesi sağlanır. Daha sonra embriyolog tarafından laboratuvardan getirilmiş olan embriyolar, ince bir kateter desteği ile rahim içerisine nakil edilir. Kaç adet embriyonun nakil edileceği ise,m çeşitli kriterler sonucnda belirlenir. Gereğinden fazla embriyo transferinin yapılması halinde, çoğul (ikiz, üçüz) hamilelik meydana gelme riski artar.

Yaşı genç olan ve kaliteli embriyoları olan hastalarda daha az sayıda embriyo transferi yapılması planlanırken, yaşı büyük olan ( 37 yaş ve üzeri ) ve embriyo kaliteleri zayıf olan hastalarda daha çok sayıda embriyo transferi yapılması planlanır.

Haberin Devamı

Transferi sağlanacak olan embriyoların dış kısmında bulunan zona tabakasının kalın olması halinde, lazer aracılığı ile zonaya inceltme işlemi (AHA) uygulanabilir. Bu işlemin ardından da embriyo transfer gerçekleştirilir.

Embriyo transfer işlemi ne kadar sürer?

Embriyo transferi yaklaşık olarak, 5 dakika ile 10 dakika arasında tamamlanır. Ağrı ve rahatsızlık oluşturmadığından dolayı, işlemin uygulanması esnasında anne adayına anestezi uygulanmasına gerek duyulmaz. Anestezi uygulanmadığından dolayı da, işlemin tamamlanmasının ardından, yaklaşık 1 veya 2 saat dinlenme sağlandıktan sonra anne adayı merkezden taburcu edilir.

Embriyo transferi yapıldıktan sonra hamilelik testi ne zaman yapılır?

Embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra, anne adayına hamileliğin oluşup oluşmadığını anlayabilmek için hamilelik testi yapılması gerekir.

Tedavi esnasında anne adayına kullandırılan ilaçlar adet gecikmesine sebbeiyet verebileceğinden dolayı, adet gecikmesi olması halinde her zaman için hamileliğin sağlandığı anlamına gelmez

Haberin Devamı

Embriyo transferinin yapılmasının ardından yapılmaması ve dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Egzersiz ve spor yapılmaması gerekir
  • Çok fazla yürümekten kaçınmalıdır.
  • Bol bol yatak istirahati yapılması gerekir. Ancak bu durumu abartıp sürekli yatarak hareketsiz kalınmamalıdır. Yemek, tuvalet, banyo v.b ufak tefek işler için kalkabilir, dolaşabilirsiniz.
  • Transfer işlemi yapıldıktan sonra 2 veya 3 gün boyunca duş, banyo yapmaması gerekir. 3 gün geçtikten sonra vajinayla çok fazla muhatap olmadan istediğiniz gibi duş alabilirsiniz
  • Doktorunuzun bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamaya özen gösterin
  • Şehirler arası otomobil yolculuğu transfer işlemi yapıldıktan 2 veya 3 gün sonra serbest olacaktır. İlk 2-3 gün yatak istirahati ile geçmesi daha uygundur. Kısa süreli araba yolculuğu yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Uçak yolculuğunda bir sakınca görülmez. Transfer yapılan gün yolculuk yapılmamalı ve olabildiğince dinlenilmesi gerekir.