Geri Dön
EMDR nedir?

EMDR nedir?

EMDR terapisi son dönemde sıklıkla merak ediliyor. Peki bu terapi hakkında ne biliyorsunuz? EMDR nedir? İşte bu terapi hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

EMDR nedir?

EMDR'nin açılımı 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'tir. İngilizceden dilimize geçen bu kavram, 'göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme' anlamına gelmektedir. Son dönemde özellikle sosyal medyada pek çok kişinin merak ettiği bir terapi yöntemidir. EMDR terapisinde kilitli kalmış anı ile diğer anılar arasında ilişki kurulması sağlanır.

EMDR ne işe yarar?

EMDR terapisi, geçmişte başımıza gelen ve etkisinden bir türlü kurtulamadığımız rahatsız edici durum, anı, olay ve huzursuzlukları anlamlandırarak negatif etkilerden kurtulmamızı amaçlayan, psikolojimizi rahatlatmamızı sağlayan bir psikoterapi çeşididir. Bu terapi esnasında, zihnimizde bizi olumsuz etkileyen anılarımıza ait bilgileri yeniden işleriz. Bu terapide, zihnimizde depolanmış anılara ulaşır, bunları terapi ile işleyerek değiştirir ve başka başka anılar ile birleştiririz. Böylelikle kişiler, söz konusu anılardan artık rahatsızlık duymaz ve bu anıya yeni ve sağlıklı bir açıdan perspektiften bakar.

EMDR terapisi hangi durumlarda uygulanır?

EMDR terapisi, travmatik olayların üzerimizde bıraktığı etkilerden kurtulmamızı sağlar. Bu travmatik olaylar arasında taciz, deprem, şiddet ya da kaza gibi maddeleri sıralayabiliriz. Keza kaygı bozukluğu, kızgınlık ya da öfke nöbetlerine neden olan diğer olumsuz olaylar da EMDR terapisi ile tedavi edilebilir.

EMDR tedavisi kaç seansta tamamlanır?

EMDR terapisinin ne kadar süreceğini hastanın ruhsal durumu belirler. Genelde 3 seansta duygu ve düşüncelerin işlenmesi hedeflense de karmaşık travmalarda 8-10 seans devam edebilir. EMDR terapisinin etkinliğini kabul eden uluslararası sağlık kuruluşları arasında başta Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Psikiyatri Birliği, Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Psikiyatri Derneği de sıralanabilir.

Benzer İçerikler