Gündem Emekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır?

Emekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır?

24.03.2015 - 09:40 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemini internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Emekli Maaşı Hesaplamaları ve Sorgulamaları Nasıl Yapılır

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde çalışan vatandaşların belli bir yaşa geldikten sonra çalışma hayatları bitmektedir. Çalışma hayatı biten vatandaşlar emeklilik hayatına geçmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde çalışan vatandaşlar emekli olabilmek için ilk olarak sigorta ve primlerinin hepsinin tam olması gerekmektedir. Bir de emeklilik için gelmesi gereken yaşa gelmesi gerekmektedir. Bu iki koşulu yerine getiren vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli olan vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu bir maaş bağlamaktadır. Bu maaşa emekli maaşı denmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun internet üzerinden 2 farklı hizmeti vardır. Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi uygulaması olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu ayrıca E-Devlet hizmetleri altında da yer almaktadır. Emekli maaşı sorgulama işlemini de 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulamasında şifresiz olarak bazı kimlik bilgileri ile emekli maaşı sorgulama işlemi yapabildiğiniz gibi E-Devlet uygulaması ile E-Devlet şifrenizi girerek de emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

E-Devlet uygulamasından emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapmalısınız. Sisteme T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilerek girebilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerine T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilerek giriş yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu E-Devlet uygulamasında E-Hizmetler seçeneği altında bulunmaktadır. Ana sayfada bulunan E-Hizmetler seçeneğine girdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. Emekli maaşı sorgulama işlemi bağlı olduğunuz kuruma göre farklıdır. Emekli maaşı sorgulama işlemini SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmetleri altından 4A emekli aylık bilgisini, Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri altından 4B emekli aylık bilgisini, emekli sandığına bağlı olan vatandaşlar da 4C hizmetleri altında 4C emekli aylık bilgisi seçeneğini seçmelidir. Bu işlemlerin ardında emekli maaşı sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Emekli maaşı sorgulama işlemini internet üzerinden şifresiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulaması ile yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulamasına bazı kimlik bilgilerinizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları uygulamaya giriş yapabilmek için ilk olarak E-SGM sayfasında bulunan T.C. uyruğunu seçmelidir. E-Hizmetler vatandaş giriş ekranına T.C. kimlik numarası, cilt numarası, doğum yılı ve nüfusa kayıtlı olunan il girildikten sonra son olarak da güvenlik kodu gerekli yere girilmelidir. Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için üst tarafta bulunan seçeneklerden emekli seçeneğini seçmelidir. Emekli seçeneği altından açılan seçeneklerden bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.