Gündem Emekli maaşına blokaj kaldırıldı

Emekli maaşına blokaj kaldırıldı

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in Aliağa ilçesinde, emekli Yüksel Öztürk, bir bankadan konut kredisi kullandı. Ancak ödemeler aksayınca banka, imzalattığı kredi sözleşmesine göre Öztürk’ün SGK’dan aldığı sekiz aylık emekli maaşının toplamı olan 10 bin 302 lirasını bloke etti.

Emekli maaşına  blokaj kaldırıldı

Bunun üzerine Yüksel, avukatı Orhan Altın aracılığıyla “haksız kesintinin iadesi” için bankanın Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açtı.

‘Haczedilemez’

Avukat Altın, dilekçesinde, “5519 Sayılı Kanunun 93. maddesine göre borçlunun muvafakatı bulunmadıkça borçlunun emekli maaşı haczedilemez.

Ayrıca emekli maaşlarının haczi için borçlu tarafından muvafakat verilmiş olsa bile kesintinin dörtte bir oranında yapılması ve muvafakatın icra takibinden sonra icra dosyasına borçlu tarafından beyanı gerekir. Haksız yapılan blokajın tamamının yasal faiziyle birlikte tarafımıza iadesine ve kesintinin en azından dörte biri oranında yapılabilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı verilmesine ve blokajın kaldırılmasına karar verilsin” dedi.

Hakim, dosya üzerinden yaptığı duruşmada, taraflara delil ve belgeleri sunmaları için iki haftalık süre verilmesine, davalı bankanın Aliağa şubesine müzekkere yazılarak, kredi sözleşme örneğinin, kredi kullanım tarihinden dava tarihine kadar ödemeleri gösteren hesap ekstresinin istenmesine, tedbir talebinin kabulü ile davacının emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılıp, dava sonuçlanıncaya kadar tedbiren dörte bir oranında kesinti yapılmasına karar verdi.

Emsal karar oldu

Avukat Orhan Altın, mahkemenin verdiği tedbir kararının emsal teşkil ettiğini, bu şekilde mağdur olanların dava açabileceğini söyledi.