Gündem Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir?

09.05.2016 - 10:31 | Son Güncellenme:

Erken emeklilikte yasa takılanlar için son durum nedir? Torba Yasa ile düzenlenmesi beklenen emeklilikte yaşa takılanlar 2016 yılında Meclis'te gündeme getirildi. Hangi çalışanlara erken emeklilik imkanı verileceği, önümüzdeki hafta masaya yatırılacak. İşte erken emeklilik ile ilgili son detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir

Erken emeklilik ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Kamu görevlilerini erken emeklilik heyecanı sardı. Erken emeklilik imkanı tanınan mesleklerin kapsamı genişletiliyor. Bu konuya ilişkin önümüzdeki hafta yapılacak toplantı büyük önem taşıyor. sağlıkçılar, öğretmenler, postacılar ve itfaiyeciler başta olmak üzere kamu görevlileri, şimdiden bu toplantıya kilitlendi.

Haberin Devamı

KOMİSYON ÇALIŞIYOR


Hükümet, geçtiğimiz yıl, sağlık çalışanlarına erken emeklilik müjdesi vermişti. Konu Ağustos'ta gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde ele alınmış, her hizmet kolu bu yönde talepte bulununca, bir komisyon oluşturulmasına karar verilmişti. Bu kararın ardından hızla harekete geçildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyon da çalışmalarına Kasım'da başladı. Edinilen bilgiye göre; çalışmalarda sona yaklaşıldı. Konu, önümüzdeki hafta masaya yatırılacak. Kamu görevlilerinden kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet zammından yararlandırılacağına yönelik 18 Mayıs'ta bir toplantı yapılacak. Toplantıya Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yetkilileri ile memur- Sen ve yetkili sendika temsilcileri katılacak. Toplantı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

MECLİS'E GİDECEK


Çalışma tamamlandığında, hangi hizmet kollarında ve kimlere ne şekilde fiili hizmet zammı verileceğine yönelik ön metinler oluşturulacak. Çalışma sonucunda hazırlanacak rapor, kanun tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Erken emeklilik imkanı verilecek mesleklerin başında sağlık çalışanları geliyor. Kendilerine erken emeklilik yolu açılmasını bekleyenler arasında öğretmenler, postacılar, itfaiyeciler, mühendis, tekniker, teknisyen ve kimyacılar da yer alıyor. Öğretmenlere erken emeklilik imkanı tanınması, 2014 yılında yapılan Milli eğitim Şurası'nda da gündeme getirilmişti. Çalışmalar sonucunda beklenen karar çıkarsa, 900 bin öğretmen de fiili hizmet zammı ile emekliliğini öne çekecek meslekler arasına katılacak.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR SON DURUM NE OLDU?


Emeklilikte yaşa takılanlar son durum hakkında henüz yeni bir gelişme olmasa da Meclis'te tekrar gündeme geldi. Canan Yüceer 1999 yılında oluşturulan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseldiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili hükmü iptal etmesinden sonra 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiğini söyledi ve "Bu kanun hükmü gereği sigortalılar, prim ödeme gün sayısını doldurmuş olsalar dahi emekli aylığından yararlanabilmek için öngörülen yaş koşulunu sağlayana kadar beklemek zorunda kaldı. Bu durum prim gün sayısını ve kanunda öngörülen çalışma yılını doldurmuş olan ancak 4759 Sayılı Kanun’da belirtilen yaş koşulunu sağlamayan sigortalılar açısından hak kaybına neden oldu." dedi. Yaşı 65'in üzerinde olup prim günü yetmeyenler için ise gerekli düzenlemeler yapılması bekleniyor. Emeklilite yaşa takılanlar son durum ile ilgili bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanırsa eğer düzenlemelerin gerçekleşeceği belirtilmişti. Bu da prim günü şartına takılan 100 bine yakın vatandaş için sevindirici bir haber oluyor. Emeklilikte yaş bekleyenler askerlik için bir yıl borçlanıyor ve emeklilik için bu yıllar borçlu olarak geçiyor. Bu sadece erkekler için geçerli kadınlarda ise bu uygulama öncekine göre biraz daha farklı, şimdilerde prim borçlanma günü üç çocuk olduğu takdirde altı yıla çıkarıldı ve daha da kolaylaştı. Buna göre yapılacak yasal düzenleme ile belli yaşın üstündekilere eksik olan primlerini borçlanma imkanı sağlandı.

Haberin Devamı

Erken Emekli Olmak Formüller
Tüm çalışanların hayalidir emeklilik. Erken emeklilik yolunu açacak 4 çalışma masada. Bunlar neler mi?
Emeklilik şartlarını tamamlama telaşında olançalışanlardan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yoluyla kolaylık sağlanıyor. Kısa bir süre önce hayata geçen torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi. Doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi; madencilere, mavi kartlı gurbetçilere, prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik yolu açıldı. Şimdi erken emekliliğe yönelik başka düzenlemeler gündemde. 4 konuda çalışmayapılıyor. Bu düzenlemeler hayata geçerse, borç dondurma bekleyen Bağ-Kur'lular, prim günü eksiği olanlar, sağlık çalışanları ve stajyerlik dönemini borçlanmak isteyenlerin yüzü gülecek. İşte bu çalışmalar:

Haberin Devamı

EMEKLİLİK YAŞI GERİYE ÇEKİLEBİLİR

Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması için çalışma yapılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde bu konuda yeni düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Stajyerlikte geçen süreler için borçlanma hakkı verilmesi gündemde. Bu düzenlemehayata geçerse, çalışanlar stajyerlik dönemini borçlanarak erken emekli olabilecek. Sigorta girişi daha erken olacağı için emeklilik yaşı da geriye çekilecek. Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yılyıpranma payı verilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu konudaki çalışma, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Düzenlemenin bu yasama döneminde Meclis'e getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YASAL DÜZENLEME UZLAŞMAYA BAĞLI

Prim günü eksiği olanlara da emeklilik yolunun açılması gündemde. Bu konunun tartışıldığı, ancak bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması halinde hayata geçebileceği belirtilmişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.

PRİMİ DOLAN DONDURACAK

Bir düzenleme de emekli olabilmek için borç dondurmayı isteyen Bağ-Kur'lular için bekleniyor. Konunun Ekim ayı içerisinde tartışılacağı, uzlaşma sağlanırsa hayata geçeceği ifade edilmişti. Hazırlığı yapılan yeni torbaya bu düzenlemenin ekleneceği beklentisi var. 'Dondurma' düzenlemesi yapılırsa, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular, borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek.

Yazarlar