Emziren Kadınlar Burun Estetiği Yaptırabilir mi?

Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgulara göre, bebeklerin emzirilmesi hem bebek sağlığı hem de annenin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. İlk 6 ay bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayan anne sütünü emen bebekler çok daha sağlıklı oluyor aynı zamanda bebeklerini emziren annelerin meme kanserine yakalanma riskleri diğer kadınlara göre çok daha düşük.

Anestezi ve Anne Sütü

Yaygın ama yanlış olan bir inanışa göre, anestezi alan annelerin bebeklerini uzun bir süre emziremeyecekleri yönündedir. Tıp alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak anestezi alanında da yaşanan gelişmeler sayesinde, hastaya verilen anestezi çok çabuk etki etmekte ve bir o kadar da çabuk vücuttan dışarı atılmaktadır.

Haberin Devamı

Anestezi 8 Saatte Vücuttan Atılır

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, herhangi bir operasyonda anestezi alan bir kişinin vücudundan anestezik maddelerin temizlenmesi yaklaşık olarak 8 saat sürmektedir. Bu 8 saatlik süreçte bile anne sütünde yapılan analizlere göre, anestezik maddelerin önemsenmeyecek bir miktarda sütün içine karıştığı belirlenmiştir.

Süt Rezervi Yapılabilir

Bu durumda anestezi alarak burun estetiği olan emziren kadınların sütünde rastlanan anestezik madde bebek için zararsız miktarda olsa da, operasyon sonrası kullanılacak olan ilaçların da anne sütüne geçme ihtimaline karşı, anne sütü makineler ile sağılarak belirli bir süre bebeğe biberon ile içirilebilir.

Çok Gerekli Değilse Beklemekte Fayda Var

Emziren kadınlar eğer bir aciliyeti ya da hayati bir önemi yoksa burun ameliyatı olmak için mümkünse bebeklerinin katı gıdaya başlamasından sonra operasyona girmelidirler. Bebeğin annesine en çok ihtiyacı olduğu, en çok bakıma ihtiyacı olduğu dönemde annenin de bakıma muhtaç olacağı bir sürece girmesi önerilen bir durum değildir.

Alınan Anestezi ve İlaçlar

Operasyon sırasında hastaya verilen anestezi ve operasyonda ve sonrasında hastanın kullanması gereken ilaçlar direk anne sütünü etkilemektedir. Anesteziden 8 saat sonra anne bebeğini emzirebilir, ancak operasyon sırasında ve sonrasında kullanılan ilaçların da anne sütüne etkisi olmaktadır. Bu yüzden zorunlu durumlar dışında emziren kadınların burun ameliyatı olması önerilmez.

Haberin Devamı

Beslenmenin Önemi

Emziren bir kadın için sütün kalitesine etki eden beslenme de çok önemlidir. Operasyon geçiren bir kadın, normal beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmak zorunda kalacaktır. Bu durumda da bebek için gerekli olan anne sütünün besleyici etkisinde de değişiklikler yaşanacaktır.

Eğer zorunluluk ya da hayati bir önemi yoksa bebeğin katı gıdalara geçmesi beklenmeli ve operasyona öyle karar verilmelidir.

Op. Dr. Önder Akdeniz

Web Sitesi

Instagram

Facebook