Gündem En ‘baba’ mücadele

En ‘baba’ mücadele

17.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mağdur babalar, boşanma sonrası çocuklarını görmekte çektikleri zorluklar, eşe ölene kadar nafaka ödenmesi ve çocukların velayetinin anneye verilmesi konularında ortak cephe açıyor.

En ‘baba’ mücadele

Ankara’da kurulan ‘Babalar ve Çocuklar Derneği’ gerek hükümet ve gerekse sivil toplum kuruluşları nezdinde sonuç almak için girişimde bulundu. Ankara Babalar ve Çocuklar Derneği Başkanı Atıf Kızılkan, boşanan babaların çocuklarıyla ilgili önlerine çıkan engelleri aşmak için mücadele verdiklerini kaydetti.

‘Kadınlar korunuyor’

Kızılkan, Milliyet’e yaptığı açıklamada yasaların kadınları koruma ekseninde şekillendirildiğini, babaların mağduriyetinin ise gözden kaçırıldığını dile getirdi ve şunları söyledi: “Kadını mağdur gören, faturayı erkeğe yükleyen, annenin yanında bir hukuk sistemimiz var. Amacımız güçlü aile yapısını koruyacak bir sistem kurulması, kanundaki çarpıklıkların düzeltilmesi. Babaların haklarının korunması için hükümet nezdinde de girişim başlattık.”

Haberin Devamı

İşte o sorunlar

Atıf Kızılkan, mağdur babaların sorunlarını şöyle özetledi:

VELAYET: Boşanma davası açılır açılmaz kadının istemi halinde ön araştırmaya gerek kalmadan, 0-8 yaş aralığındaki çocukların velayeti anneye veriliyor. Bu durum çocukları babaya karşı bir şantaj unsuru haline getiriyor.

ÖLENE KADAR NAFAKA: Eşit kusur durumunda bile çalışan eş, çalışmayan eşe ömür boyu nafaka ödemekle yükümlü tutuluyor.

DÜŞMAN YETİŞTİRİLİYOR: Velayeti alan taraf (genelde kadın) eski eşten çocuklar için 18 yaş veya eğitimini tamamlayana kadar nafaka alıyor. Böylece velayeti kaybeden kişi, çocuklarının yanısıra gelirini ve yeni bir hayata başlama imkanını da kaybediyor. Eski eş aldığı nafakayla çocukları babalarına düşman olarak yetiştirebiliyor.

CEZAEVİ GERÇEĞİ: Nafakanın ödenmediği/ödenemediği durumlarda geliri olup olmadığına bakılmaksızın, baba hakkında her şikayet ile üçer aylık hapis cezasına hükmediliyor. Ayrıca hapisteyken o ödenemeyen borç düşmüyor ve yatılan süre boyunca yeni nafakalar işleniyor. Bu ömür boyu ceza demek.

ÇOCUK HACZİ: Velayeti alan anne istemezse, babanın çocuğu mahkemenin tayin ettiği günlerde, icra dışında görme imkanı yok. Bu durumda çocuk için icra dairesine para yatırılıyor ve çocuk bir mal gibi icra yoluyla haczedilerek teslim alınıyor. Pratikte velayeti alan anne, çeşitli bahanelerle babayla çocuğun görüşmesini engelliyor.