Otomobil En büyük buluş hangisi?

En büyük buluş hangisi?

28.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Otomotiv dünyasının en büyük buluşu hangisi? İngiltere’deki araştırmaya göre 'klima’, güvenlik sistemlerini bile solluyor

En büyük buluş hangisi

Levent Köprülü

Teknolojinin en hızlı geliştiği sektörlerden biri, hiç kuşkusuz otomotivdir. İlk otomobilin icadından bu yana 100 yılı aşkın süre geçmesine karşın, otomotiv sektöründe özellikle son 30-40 yılda yaşanan teknolojik gelişme, neredeyse otomobilin icadını bile gölgede bırakacak boyutlara ulaştı.
“Otomotiv teknolojilerindeki bunca gelişme, sürücülerin aklını karıştırıyor olsa gerek!” diye düşünen İngiliz “Channel4” kanalı, internet sitesi üzerinden bir araştırma düzenleyip insanlara “Sizce otomotivdeki en büyük 100 buluş nedir?” sorusunu sormuş.
140 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları gerçekten de hayli ilginç. Nitekim sürücü ve yolcuları kazalarda korumaya yönelik geliştirilen onca güvenlik unsuru, yakıt tasarrufu ve güç sağlayın dizel motorlar, dünyanın kurtarıcısı olabilecek çevreci teknolojiler ve ötesi, “klima” kadar olamamış.
Klima, araştırmaya katılanlarca otomotiv dünyasının en büyük buluşu seçilmiş.

Listede ilginç sıralama
Yazın aksine, tam da kış mevsiminde yapılan araştırmadan böyle bir sonuç çıkması, muhtemelen otomotivcileri bile şaşırtmıştır. Ancak daha da şaşırtıcı bir başka buluş var ki, klimanın hemen ardından ikinci sıraya yarleşmiş. O da “kedi gözü” olarak bildiğimiz, yollarda genel olarak şeritleri ve yol kenarındaki bariyerleri belli eden fosforlu küçük parçacıklar...
Gerçekten de güvenlik için geliştirilmiş, neredeyse 30 yıldır evrimler geçirerek bugün pek çok sürücü için vazgeçilmez ilan edilmiş buluşların hiç mi adı geçmiyor. Geçiyor elbet. İlk piyasaya çıktığı 1978 yılından bu yana 150 milyon adetten fazla üretilen ABS fren sistemi, listeye üçüncü sıradan girmiş. Emniyet kemeri 11. sırada, hava yastıkları 14, disk frenler 22,  patlasa da giden lastikler 26, tamponlar 42, araçların virajlardaki kurtarıcısı ESP 74, yaya dostu kaput sistemi ise 99. sırada yer bulmuş.
Klimayı bu kadar yücelten sürücülerin, diğer konfor elemanlarını ne kadar önemsediği ise ayrı bir ilginçlik abidesi. Yön gösterici uydu destekli navigasyon sistemi 10. sırada karşımıza çıkarken, merkezi kilitleme 15, oto radyosu 28, otomatik vites 40, havalı direksiyon 46, elektrikli camlar 50, park sensörü 62 ve elektrikli ayarlanabilir koltuklar 81. sırada bulunuyor.

Temel unsurlar önemsiz!
Tüm bunlara karşılık, bir otomobili oluşturan unsurlar, araştırmaya katılanlar tarafından pek de önemsenmemiş görünüyor. Tıpkı çevreci teknolojiler gibi.
Örneğin elektrik ve benzinli motorlarla çalışan çevreci “hibrid” teknolojisi, 59. sırada dolaşırken, yakıt enjeksiyon sistemi 4, dizel motorlar 7, buna karşılık dizel motorları daha evreci yapan partikül filtresi 76 ve katalitik konvertör de 20. önemli buluş olarak kabul edilmiş.
Ve “olmazsa olmaz” unsurların önem sırası... Amortisör 17, direksiyon 21, silecek 25, kolay vites değiştirmeyi borçlu olduğumuz senkromeç 32, geri vites lambası 84, korna 97. sırada. Üstelik sıralamada far yerine sadece “xenon farlar” bulunuyor. Sanki otomobiller, bunlar olmadan bir işe yararmış gibi...