Gündem En büyük katil: Yaşam tarzı

En büyük katil: Yaşam tarzı

20.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dün yayımlanan rapora göre yaşam tarzına bağlı hastalıklar her yıl 16 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.

En büyük katil: Yaşam tarzı

Çok fazla yağ, tuz ve şeker içeren gıdanın yanı sıra sigara ve aşırı alkol tüketimi gibi alışkanlıklara bağlı gelişen hastalıklar dünya genelindeki ölümlerin sebebi. WHO yetkilisi Shanti Mendis, “Yaşam tarzı hastalıkları diğer hastalıklara kıyasla daha fazla tehdit. Bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

Türkiye örneği verildi
Rapora göre 2012’de 38 milyon kişi kalp damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı, kanser ve akciğer rahatsızlığına bağlı öldü. Ölenlerin 16 milyonu 70 yaşın altında. Erken yaşta hayatını kaybedenlerin yüzde 82’si alt ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde görülüyor. Raporda, gelecek 10 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırımla milyonlarca kişinin hayatının kurtarılabileceği belirtiliyor.
Her yıl 6 milyon kişi sigara, 3.3 milyon kişi aşırı alkol tüketimi, 3.2 milyon kişi yeterli spor yapmama ve 1.7 milyon kişi sağlıksız beslenme nedeniyle erken yaşta ölüyor. Rapor, sigara ve alkol reklamlarına getirilen yasakların, çok fazla tuz, kafein içeren yiyecek ve içeceklere getirilen ağır vergilerin ölüm oranını azaltmada etkili olduğunu söylüyor. Türkiye’nin bu konuda örnek gösterildiği raporda ülkedeki sigara yasağının altı çizilmiş. Tütün ürünlerinde vergi artırımı, reklam yasağı ve paket uyarılarının büyütülmesi 2008-2012 arasında sigara tüketimini yüzde 13.4 oranında azalttığı belirtiliyor.