Gündem ‘En büyük soğukluk’

‘En büyük soğukluk’

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ve Türkiye arasındaki vize gerginliği yabancı basında da yankı buldu. İngiliz Times gazetesi, ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizine sayfalarında yer verdi.

‘En büyük soğukluk’

Gazete kriz için, “iki NATO müttefiki arasında on yıllardır yaşanan en büyük soğukluk” yorumunu yaptı. Gazete, vize krizinin, bir ABD Konsolosluğu çalışanının İstanbul’da tutuklanması sonrası çıktığını duyurdu.

Haberin Devamı

Die Welt: ABD konsolosluğu Türk vatandaşlarının vize başvurularını kesin bir şekilde kısıtladı ve bunu Twitter hesabından paylaştı. Kısa bir süre sonra Türkiyenin ABD konsolosluğundan da yanıt geldi ve iki ülke ABD konsolosluğunun bir çalışanının İstanbulda tutuklanmasının ardından karşılıklı olarak vizeleri durdurmuş oldu.

Der Spiegel: Tutuklanan ABD çalışanı ihtilaf yarattı. ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vize başvurularını dondurdu. Ankara’daki ABD konsolosluğu artık Türk vatandaşlarına vize vermiyor. Şimdi Türkiye’den de bu karara yanıt geldi ve iki ülke vize başvurularını karşılıklı olarak durdurdu. Washington ve ABD genelindeki tüm Türk konsoloslukları da ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Tek istisna ise göçmenlik başvuruları olacak.

Haberin Devamı

Washington Post: Amerikan gazetesi, iki ülke arasında on yıllardır yaşanan en büyük krize neden olan vize kararını, “ABD’nin Türkiye’ye sıra dışı azarı” şeklinde yorumladı. Gazete, bir konsolosluk çalışanının tutuklanması sonrası gelen vize kararının “misilleme” gibi göründüğünü yazdı.

Le Monde: ABD ve Türkiye vize hizmetlerini askıya aldı. Türkiye pazar günü Washington’dan gelen benzer bir kararın ardından ABD vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu. İki ülkeden de personellerinin güvenliğinin sağlanması konusunu tekrar değerlendirebilmek için karşılıklı olarak vizelerin askıya alındığı açıklaması yapıldı.