Siyaset En iyi okul, eve en yakın okuldur

En iyi okul, eve en yakın okuldur

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Liselere yeni geçiş sisteminin aslında basit bir sistem olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Proje okullarına gideceğim diyen sınava girecek. Proje okulları 120 bin öğrenci alacak. Diğer öğrencilerimiz evine yakın okullara gidecek” dedi

En iyi okul, eve  en yakın okuldur

Başbakan Binali Yıldırım, TEOG’un yerine yeni sistemin açıklandığını hatırlatarak, “Mecburiyet yok. İster sınava girsin ister sınava girmesin herkes istediği yere kaydını yaptıracak hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak. Daha da güzeli mümkün olduğu müddetçe öğrencilerimiz evine yakın yerlerdeki okullara gidecek. En iyi okul eve en yakın okuldur. Evin yakınındakine gitmek istemiyorum, birtakım proje okulları var, bunlara gideceğim diyorsa, canın istiyorsa onlara git. 120 bin öğrenci bu okullara yerleştirilecek” dedi.
Yıldırım, Keçiören’de Ovacık Eğitim Kampüsü ve 34 eğitim tesisinin temel atma törenine katıldı. Törene Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna da katıldı. 516 milyonluk bir yatırım yaptıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
2019’UN İLK HARCI: Bu adeta Külliye, liseler var, ana okulu var meslek liseleri var atölyeler, spor salonu temeli atılmış olacak. Külliyeye ilaveten yeni okullar da ilave edilecek. Derslik ihtiyacını karşılıyoruz, hedef ne; 2019. 2019 sonuna kadar Türkiye’de tekli eğitime geçeceğiz. Sabahçı, öğlenci artık bitecek. Bu temel atma bunun önemli bir adımıdır. 2019’un ilk harcını atıyoruz. Ankara’da 10 bin dersliğe ihtiyacımız var; 350 okul demektir. 2 yıl içinde 350 okulun inşaatını bitireceğiz. Boş geçen ders dönemi bitti. Her sınıfta 24 öğrenci var. Öğretmenler kalabalık sınıfta ders anlatma yorgunluğundan kurtuldu.
İSTEYEN GİRSİN: Bir süre önce TEOG kalktı. Peki kalktı da ne oldu? Niye vardı, niye kalktı? Bunu bakanımız bugünlerde anlatıyor. Bütün sorulara cevap vermeye çalışıyor. Detayları bilmesem de bu gelen sistemin özelliği şu; ortaokul bitti, liseye geçilecek. Liseye geçerken önceki sistemde herkes sınava giriyordu. Bunu kaldırdık, mecburiyet yok. İsteyen girsin, isteyen girmesin. İster sınava girsin ister sınava girmesin herkes istediği yere kaydını yaptıracak. Hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak. Daha da güzeli; mümkün olduğu müddetçe öğrencilerimiz evine yakın yerlerdeki okullara gidecek. Bazı şehirlerimizde mahallesindeki okula yetmeyebilir, diğer mahalle, bitişikteki mahalle veya ondan sonraki ilçede eğitim bölgesi dediğimiz yaşadığı yere yakın bir okulda liseye başlayacak. Bakanımız ne dedi; ‘en iyi okul eve en yakın okuldur.’ Bu prensiple hareket ettik.
120 BİN KİŞİ: Peki sınav niye var? Evin yakınındakine gitmek istemiyorum, bir takım proje okulları var, bunlara gideceğim. Canın istiyorsa onlara git. Onların sayısı bütün liseye gideceklerin sayısına yetmiyor yarış olacak, oraya gitmek isteyenler de sınava girecekler. 120 bin öğrenci alacak en fazla notu alan 120 bin öğrenci yerleştirilecek. Altında kalanlar da yine az önce dediğim gibi en yakın okula istedikleri okulu seçecekler, beş okuldan birine yerleşecekler. Mesele basit ve açıktır.
BEN NE DİYORSAM O: Bir sürü kafa karıştırmaya çalışanlar var. Olayı döndürüyorlar, dolaştırıyorlar bu kadar basit bir sistemi anlaşılmaz hale getiriyorlar. Ben ne diyorsam odur ha! Basit bir sistem. Bizde bir veliyiz. Evlatlarımızın en iyi eğitim alması, en büyük arzumuz hiçbir öğrenci üzülmesin stres yaşamasın, kaygılanmasın. Hiç merak etmeyin. Beklentileriniz karşılanarak gereken her adımı atacağız. Eğitim sadece güzel okul yapmak ve sınıfları süslemekle olmuyor. Teknoloji ile öğrenme şartları ortamı çok değişti. Değişime duyarlı olmak kayıtsız kalmamak, değişimi dönüşümü zamanında okumak mecburiyeti var. Daime geçmişe bakmak yerine ileriye bakmak mecburiyetindeyiz.