Gündem En pahalı 2. madde Ankara’dan çıktı!

En pahalı 2. madde Ankara’dan çıktı!

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sadece ABD ile Rusya’nın ürettiği ve dünyanın en pahalı 2. maddesi olan ‘kaliforniyum’ isimli 1.4 kiloluk nükleer madde, Ankara’da 72 milyon dolara satılmak üzereyken ele geçirildi. 4 kişi gözaltına alındı

En pahalı 2. madde Ankara’dan çıktı

Ankara’da kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda dünyanın en pahalı 2. maddesi olan, limitli olarak üretilebilen ve dünyada sadece ABD ile Rusya’nın ürettiği “kaliforniyum” isimli nükleer madde ele geçirildi. Rusya üzerinden gümrük işlemi görmeden yurda sokulduğu tespit edilen maddeyi satmak üzereyken yakalanan dört şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda ele geçen 1 kilo 441 gram “kaliforniyum” maddesinin 72 milyon dolara satışı için anlaşıldığı belirlendi. Gramı 4 milyon dolar olan maddenin nükleer füze yapımı dahil silahlarda kullanıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Ankara’da kaçakçılık şubesi ekiplerince düzenlenen nükleer madde operasyonunda dünyanın en pahalı 2. maddesi “kaliforniyum”u satmaya çalışan dört şüpheli gözaltına alındı. Rusya üzerinden Türkiye’ye sokulduğu belirlenen nükleer maddenin gümrük işlemine tabi tutulmadan yurda sokulduğu öğrenildi. Yurda girişinin ardından “kaliforniyum isimli maddenin 06 HA 489 plakalı araçta saklandığı belirlendi. Ankara’da satılması planlanan maddenin bulunduğu araç Pursaklar Turgut Özal mahallesi üzerinde durduruldu, şoför Ş.Ş. ile H.Z., Y.A. ve R.A. gözaltına alındı.

72 milyon dolara anlaşmışlar

Yurda sokulmasının ardından nükleer maddeyi satmak için pazarlık yaptıkları ortaya çıkan şüphelilerin, maddeyi 72 milyon dolara satmak için anlaştıkları tespit edildi. Şüphelilere yönelik operasyonda “kaliforniyum” maddesinden 1 kilo 441 gram ele geçirildiği kaydedildi. Sadece ABD ile Rusya’nın ürettiği maddenin kullanımının limitli olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Nükleer maddenin Ankara’da satışının yapılmasının ardından yurt dışına kaçırılmasının planlandığı iddia edildi.

Kullanım alanı geniş

Ele geçirilen maddenin insanlarda iskelet dokudaki biyoakümülasyonu kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu bozduğu, nükleer araştırmalarda (füze yapımı) ve reaktörlerde, yüksek atom ağırlığına sahip elementlerin sentezinde, altın ya da gümüş arama çalışmalarında nötron kaynağı olarak kullanıldığı belirtiliyor.

İlk Kaliforniya’da üretildi

Madde ilk kez şubat 1950’de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi onuruna bu şekilde isimlendirildi.

Ele geçirilen 1 kilo 441 gram “kaliforniyum” maddesi, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na götürüldü.