En 70'likler bile kullanıyor

70'likler bile kullanıyor

26.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Köşeler tutuldu, yeni fikirle gelsinler'

70likler bile kullanıyor





gittigidiyor.com... Bugüne kadar adını sıkça duyup kullanma fırsatı bulamadığım sitelerden biri. Türkçe içerikli bir açık artırma sitesi. Ropörtaj için sitenin kurucuları Serkan Borançılı ve Burak Divanlıoğlu ile sözleşmemizin ardından, ben de hemen gittigidiyor.com'a üye olup, siteyi gezmek, görüşmeden önce test etmek istedim. Ertesi gün ise dayanamayıp, evin bir köşesinde duran beğenmediğim DVD filmlerinden birini bulup, satışa çıkardım. Bakalım işleyiş nasıl diye.
Şunu söylemeliyim ki, filmin satılacağını pek tahmin etmiyordum. Hadi filmin adını da söyleyim, Man on the Moon başrolünde Jim Carrey oynuyor... Ve DVD filmim ikinci günün sonunda satıldı. 14 milyon liraya. Siteden, paranın yatırıldığı haberini alınca, ben de ürünü gönderdim. Ardından masraflar çıktığında ki, ilk alışveriş heyacanından olsa gerek, sitenin ilk sayfasında yer alan vitrinde ürünü gösterip, ekstra masraf da yapmıştım, 12 milyon lira hesabıma yattı. Yeni sahibine iyi seyirler.
Şimdi, gelelim Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ikilisi ve üniversite hayalleri olan gittigidiyor.com'a... Burak ve Serkan, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden okul arkadaşları. Okulu bitirmelerinin ardından beş yıl boyunca mimarlık yapmışlar. Ama içlerinde hep internette bir iş yapma fikri yatıyormuş. 1999 yılında, 'Hadi' deyip, internet işine girmişler. 'Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok' diye düşünen ikili, 'alışveriş mi Portal mi' derken, en kârlı modelin açık artırma modeli olduğuna karar verip, gittigidiyor.com'u kurmuş. Firmanın kuruluş aşaması, sitenin tasarımı, eBay, Yahoo ve Amazon.com'un incelenip Türkiye'ye uyarlanması için 1.5 yıl çalışan ekip, 2001 Şubat ayında siteyi açmış.

'Dolandırılmak imkânsız'
gittigidiyor.com'da filmden, kitaba, bilgisayardan, sanat eserlerine binlerce ürün var. Üstelik bu alışverişleri sitenin birlikte çalıştığı Garanti Bankası'nın Bonus Card'ını kullanarak taksitlendirmek mümkün. Serkan Borançılı, "Sitemizde binlerce ürün var. Ve ödeme seçenekleri de çeşitli. Kredi kartıyla, banka havalesi ya da EFT ile ödeme yapılabilir. Taksit bile yaptırılabilir. Yani, bizden sekiz ay taksitle İstiklal Madalyası satın alan bile oldu" diyor.
Sitedeki işleyiş oldukça basit. Elinizdeki ürünü uygun kategoriye yerleştirip, açık artırmada size verilecek teklifleri bekliyorsunuz. Her ürün 10 gün boyunca sergileniyor ve gelen fiyatlara göre satılıyor. Belirlediğiniz üst fiyata ise ürünü her an satabilmeniz mümkün. "Bizim sistemin içinde güvenli ticaret diye bir döngü var, yani biz bütün para ve mal ticaretini kontrol ediyoruz" diyen Borançılı, güvenli ticaret hakkında şunları söylüyor: "Güvenli ticaret, dört adımdan oluşan bir döngü. Yatırılan para havuza geliyor ve bloke oluyor. Ardından da satıcıya, para bize ulaştı, ürünü gönder diyoruz. Tüm hareketi izliyoruz, herhangi bir suistimal, dolandırma olmuyor. Şu ana kadar 1 kişi bile mağdur olmadı."

gittigidiyor.com'un 40 bini aşan üyesi var. Günde 16 bin açık artırma dönüyor. Bunların 10 bini koleksiyon ürünü. Günlük 300, aylık ise ortalama 10 bin ürünün satışının yapıldığı sitenin kullanıcıların yüzde 70'i erkek. 30 - 35 yaş ise en yoğun kullanıcının olduğu aralık. Koleksiyonculara bakılırsa 60 hatta 70 - 75'li yaşlarda kullanıcısı bile var. Gittigidiyor.com yüzünden internete giren, bilgisayarla yeni tanışan kullanıcılar bulunuyor. Siteye, 70'li yaşlı kullanıcılardan, 'bu iş nasıl yapılıyor' diye pek çok e - posta ulaşıyor.

Başlangıçta olmasa bile artık para kazanmaya başladıklarını söyleyen Burak Divanlıoğlu, "Gelir kalemlerimiz belli. Listeleme bedeli ki, her ürün için 250 bin lira ile 3 milyon arasında değişiyor. Satışlardan ise yüzde 6 komisyon alıyoruz. Geçtiğimiz ay 150 milyar liralık ciroya ulaştık. İkilinin internet işine gireceklere ortak önerileri ise şöyle:
"İnternet artık çok şekillendi, oyuncular ortaya çıktı. Mesela ikinci bir hepsiburada.com, sahibinden.com olmaz, itiraf.com da olamaz. Köşeler tutuldu. Ama yeni bir fikirle girilebilir. İşte o zaman internet iyi bir iş."

gittigidiyor.com'un kullanıcıları gece gündüz demeden açık artırmaları takip ediyor. Gece yarısı sonuçlanan açık artırmalara sıkça rastlamak mümkün. Mesela geçtiğimiz aylarda, bir fermanın satışı gece 02.50'de sonuçlanmış ve çoğu son bir saatte olmak üzere 200 teklifle kapanmış. Ayrıca sitenin kullanıcıları koleksiyonculardan olsa gerek, oldukça meraklı. Siteye girip ürünler arasında aralıksız beş saatini geçirenlere rastlamak oldukça doğal.



BUSINESS


Eğlence baronlarının 200 trilyonluk rekabeti
Ruslar ilgimi çekiyor
'Tuhaf' işler yaptı, işçileri isim taktı: Hacı Fellını
Onun işi satmak
'Bana ne'cilik
Bilgisayarınız bozulunca kapıya ambülansla geliyor
Kot diye başlayıp küt diye dünya pazarına girdik...
Gecikmiş SSK borçlarına ödeme kolaylığı getirildi
Bir yılda 6.7 milyon Mavi sattı
'Irak'a asker gönderilmesi ABD kredisini kolaylaştırır'
Bavul ticareti ile büyüdü, 'En Büyük 500'e girdi
Yurtdışında 50 mağazası var
Yediden yetmişe herkes seri üretim güzellik peşinde
'Asil' adı Allium Sativum!
Rüzgârlı Sokak'ın hikâyesi
İlk iş dersini TÜBİTAK'tan İsmet Hanım verdi
Güzelliğin kaç para eder, bu ayakların olmasa?
İşi gücü para
Sekiz taksitle İstiklal Madalyası satıyorlar
İşe her gün özgür gel (parmak arası terlik hariç)