En AB, BESAŞ'ı 'örnek' gösterdi

AB, BESAŞ'ı 'örnek' gösterdi

16.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kendi markalarını yarattı

AB, BESAŞı  örnek gösterdi





Tekel'in tütün bölümünün özelleştirilmesi tam bir 'hayal kırıklığı' olduysa da Alkollü İçkiler Grubu'nun özelleştirilmesinde, 292 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Nurol, Limak, Özaltın ve TÜTSAB Ortak Girişimi 'mutlu son'a ulaştı. İhale sürecinde bir isim dikkati çekti: TÜTSAB ve Mehmet Ali Susam! Nurol'un sahibi Nurettin Çarmıklı, Limak'ın sahibi Nihat Özdemir, Özaltın'ın sahibi Nuri Özaltın tanınıyordu. 'Büyük müteahhitlik şirketlerinin sahipleri', 'spor kulübü yöneticisi', 'vergi rekortmeni' olarak biliniyorlardı. Ama TÜTSAB ve sözcüsü Mehmet Ali Susam pek tanınmıyordu.
TÜTSAB, altı ay önce TEKEL ihalesi için kurulmuştu! Başında daha önce de benzer bir girişimle BESAŞ'ı kuran (Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar AŞ) Mehmet Ali Susam vardı. TÜTSAB, sekiz yıldır Türkiye'de il, ilçe, belde olarak 911 yerde ve 285 bin noktada alkol ve sigaranın dağıtımını yapan şirketler tarafından kurulmuştu.
Bu büyük organizasyonun başında da, aynı zamanda İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam vardı. Susam, girişimleri ile şirketi konsorsiyumlar için 'vazgeçilmez' hale getirdi. Şimdi konsorsiyum içinde en büyük görev de yine Susam'a düşüyor. Artık yıllarca 'Ah bir bizim olsa' diyerek kafasında evirip çevirdiği projeleri gerçekleştirme zamanı. Anlatıyor, anlatıyor, bitiremiyor...


Dersimizi iyi çalıştık, birikimlerimizi iyi değerlendirdik. Tekel'in özelleştirilmesiyle ilgili çalışmalara yıllardır hazırlanıyoruz. Edirne'den Kars'a 3 bin 500 araçlık filomuz her gün Tekel ürünü dağıtıyor. Tekel'in nerelerde zaafiyeti olduğunu, üretimdeki aksamaların pazarlamaya nasıl yansıdığını yaşayarak biliyoruz.


Fiyatlarla ilgili yorumlar subjektif. Günlerce çalışmalar yaptık, incelemelerde bulunduk. Ülke gerçeklerini, aldığımız kurumun değerlerini çok iyi tahlil ederek bir teklifte bulunduk. Türkiye özelleştirmede zaman ve kaynak kaybına uğradı. Özelleştirmeye çok geç başladık. Tekel'i özelleştirmede geç kaldık, değerini düşürecek işler yaptık. Yabancı veya yerli yatırımcının Tekel'e daha önce büyük bir ilgisi vardı. Çünkü sigara ve alkollü içki pazarı elindeydi. Ama biz, özelleştirmeden önce sigara ve içki pazarını yabancı ve yerli firmalara açtık. Güngör Uras'ın çok güzel bir yorumu vardı. "Hiç kimse ümitlenmesin... Bekleyelim daha fazlaya satarız demesin... Zaten bekleye bekleye bu duruma gelindi. Beklerken Tekel'e fren konuldu. Bugünkü Tekel, eski Tekel değil. Tekel'in kılçığı kaldı. Şimdi bekliyoruz ki, birileri bu kılçığa 3 milyar dolar ödesin. Görüldü ki, ödemiyorlar. ödemeyecekler..." diyordu.


Sigaranın da bu pazardaki önemini biliyoruz. Ancak sigarada üretim partnerimiz konusunda bir uzlaşmaya varamadık. Sigara uluslararası deneyim gerektiren bir konu. İhaleye giren firmalarla görüşmeler yaptık, sonuçta ihale sonrasında yapılacak konsorsiyumda yer almaya karar verdik. Yani TÜTSAB, sigaranın dağıtımını da yapmaya devam edecektir.


Alkollü İçecekler'de kapasiteyi artırmayı planlıyoruz. Tekel'in bugünkü konumu yeterli değil. Rakı pazarını 100 milyon litreye çıkarmayı planlıyoruz. Birada yüzde 1'lere düşmüş olan payını yüzde 10'lara çıkardığımız zaman çok ciddi rakamlara ulaşabiliriz.


Dış pazarlara açılmada Tekel hiçbir şey yapmamış. Neden Almanya'nın Berlin'inde, Fransa'nın Paris'inde, İspanya'nın Barcelona'sında rakı içilmesin? Tekel showroomlarından insanlar birbirine hediye almasın. İhaleden sonra yurtdışından çok cazip teklifler alıyoruz. Yakında tüm dünyada yeni rakımız daha çok içilecek. Ambalajlarımız, şişelerimiz değişecek. Ürün çeşidimiz artacak... Almanya Başbakanı Schröder'e de, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a da Türk rakısı içireceğiz.

Türkiye'de il merkezlerinde Tekel dağıtımını yapmak için kurulan BESAŞ modeli Türkiye'de bir ilkti. Mehmet Ali Susam'ın kişisel çabasıyla kurulan şirket, Avrupa Birliği tarafından da tedarik zinciri şirketleri arasında örnek gösterildi. Bu dönemde Fransızlar'ın ünlü tedarik zinciri şirketi Le Mistral, BESAŞ ile işbirliği anlaşması imzaladı. BESAŞ modeli, tüm illere yayıldı. Bu başarı öyküsü TÜTSAB'a kadar devam etti. BESAŞ, şimdi Türkiye'nin en büyük tedarik zinciri rolüne soyunuyor. Yakında yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Susam, BESAŞ ile ilgili şunları söylüyor. "Yeni ekonomide ve yeni Türkiye'de tedarik zincirleri ön plana çıkacak. BESAŞ, bilgi birikimi sayesinde Türkiye'de dağıtım ağı en geniş ve ürün yelpazesi en fazla olan zincir olma yolunda. BESAŞ'ın kuruluş amacı ve bugün de ödün vermeden uyguladığı ilkesi, küçük esnafa mal alımlarında avantaj sağlamak, rekabet gücünü artırmak, esnafın pazarlama tekniklerini geliştirmek, küçük işletmeler tarafından verilen hizmetlerde kaliteyi yükseltmektir. BESAŞ gıda üzerine Türkevi, deterjan grubu üzerine Way markalarını yarattı. Bunlara yenileri eklenecek. Hammaddelerden son kullanıcıya kadar tüm tedarikçileri, üreticileri, dağıtıcıları, toptancıları ve perakendecileri de içine alan tedarik zincirinin üyeleri bunun faydalarını diğer şirketlerle olan rekabetlerinde görecekler."



BUSINESS


Akbank'ta zorlu bir kaptan, Türk filmi izlerken ağlayacak kadar da duygusal
Adem, Adam ve İslami gurular

Tayyör, ekimde nasıl zam şampiyonu oldu?
Sadece ihracat yapmıyorlar pazarları ele geçiriyorlar
İnternet toplumsal iletişim kalıplarında devrim başlattı
Üniversite gençliği 'iş etiği'ne nasıl bakıyor?
M. Ali Susam, rakı konuşulunca bir açılıyor, bir açılıyor...
ABD de islam ekonomisini kabul ederse tamam inşallah
Yağda hilenin bini bir para
Ucuz diye evlerde çalıştırılan yabancı uyrukluyu bildirmeyene ağır ceza var
Filo şirketleri taşısın siz işinize odaklanın...
Dağlardaki otelci
Ne zaman Kansas oluruz?
Sanal alemin kralı söylüyor: müşteri e - nimetimizdir
Taktığını bitirdi, bakalım Bush'u da bitirebilecek mi?
Avrupa Komisyonu İtalyan futbolunun parasına bakacak
Sanal alemin kralı söylüyor: müşteri e - nimetimizdir