En 'Avrupa sağlık kartı' Avrupalılar'ı kızdırdı

'Avrupa sağlık kartı' Avrupalılar'ı kızdırdı

26.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB'nin tüm üye ülkelerde geçerli bir sağlık kartı çıkarma girişimi tepki yarattı. Sivil toplum kuruluşları tüm kişisel bilgileri içerecek kartın özel yaşama saldırı olduğunu savunuyor

Avrupa sağlık kartı Avrupalıları kızdırdı




Avrupa Birliği (AB), Avrupa genelinde geçerli olacak ve tüm Avrupa vatandaşlarını kapsayacak bir 'sağlık tanıtımı kartı' çıkarmayı planlıyor. Herkesin sahip olacağı kartta kişilere ait biometrik ve kişisel bilgiler mikroçipler de saklanacak ve bilgiler bir kredi kartı şeklinde plastik bir disk üzerine yazılacak.
'Avrupalı Sağlık Sigorta Kartı' ismini taşıyacak olan kimlik kartının çıkarılma gerekçesi, Avrupa içerisinde başka ülkelerde hasta olan Avrupa vatandaşlarının yaşadığı bürokratik sorunları ortadan kaldırmak. Ancak bu gerekçe birçok sivil toplum kuruluşu için ikna edici olmadı. Bu kuruluşlar kartın çok rahat bir biçimde Avrupa Birliği vatandaşlığı kartına çevrilerek içinde her türlü bilgini depolanacağı ve özel yaşama müdahale olacağını belirtiyorlar.

'Özel yaşama saldırı'
Projeye karşı çıkanlar 11 Eylül'ün ardından özel yaşama saldırıların arttığını ve bu kartı asıl amacının da bu olduğunu dile getiriyorlar. "Sadece bir kartın içinde tüm kişisel bilgilerimizi koymak istiyorlar. Bunlar arasında tüm banka hesap bilgileri, milli sigorta numarası, pasaport ve ehliyet bilgileri, sağlık kayıtları bulunacak" diyen Statewatch adlı grubun lideri Tony Bunyan, bu konuda gerekli girişimleri yapacaklarını ifade etti.



BUSINESS