En Başkan'ın üyelere vedası

Başkan'ın üyelere vedası

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Annus Mirabilis ne demektir?

Başkanın üyelere vedası





Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, 2003'ü uğurlarken 'Başkanlığa'da vedaya hazırlanıyor. Üyelerine yazdığı son yılbaşı mektubunda da 2004'e ilişkin umutlarını ve dileklerini Latince bir deyimle özetliyor: 'Annus Mirabilis' Yani, 'Bir dizi olağanüstü pozitif olayın aynı anda yaşanacağı bir yıl.' Ve giderayak bu inancını pekiştirecek önerilerde bulunuyor. Ona göre 2004 gündeminde AB, yerel seçimler, Kıbrıs, enflasyonla mücadele önemini koruyacak. Yerine en güçlü başkan adayı olarak Ömer Sabancı'nın gösterildiği Özilhan başkanlık sonrası tatil planlarını da anlattı.


TÜSİAD, 2004'ü AB ile müzakerelerin başlamasına katkı amacıyla lobi faaliyeti ile geçirecek. Fransa ve Almanya ağırlıklı bir faaliyet yürüteceğiz. Lizbon Stratejisi doğrultusunda girişimlerimiz sürecek. 2004'te kayıtdışı ekonomi ve kamuda etik altyapı ile bağlantılı olarak yolsuzlukla mücadele konularına eğileceğiz.


Öncelik enflasyonla mücadele olmalı. 2003'te uygun bir makro ekonomik ortam oluştu, ancak yapısal reformlar açısından belirli gecikmeler oldu. 2004'te AB üyelik süreci de ekonomik gerçekleşmeleri etkileyecektir. Nisanda yapılacak seçimler öncesinde kamu maliyesinin gidişatını piyasalar takip edecektir. Hükümetin popülist politikalardan uzak durması, yapısal reformlar ve özelleştirme gibi konularda etkin olması gerekmektedir. Bu şekilde sağlanacak bir güven ortamıyla 2004'te artacak olan dış finansman ihtiyacı rahatça karşılanabilecek ve yatırım kararları da hızlanacaktır.


Mayıs 2004'e kadar Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte, Haziran 2004'teki Dublin Zirvesi'nde iyi bir netice almamız; müzakerelerin başlaması meselesini Aralık 2004'teki Amsterdam Zirvesi'nde halletmemiz gerekir. Çünkü; AB ile müzakerelerin başlaması şart. Hedefe çok yaklaştık. Türkiye'nin tam üyeliği ile ilgili şüpheye hiç gerek yok. 2004 yılında müzakereler başlar. 2014 yılında tam üye olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılırız.


Başarı için, seçim ekonomisinden kaçınılmalıdır. Gelirler politikası da enflasyon hedefine paralel belirlenmeli, birim işçilik maliyetlerindeki düşüşün maliyetleri azaltıcı etkisinin yanı sıra, 2004'te de reel olarak değerlenmesi beklenen TL'nin dış ticaret üzerindeki negatif etkisini dengeleyici bir faktör olduğu hatırlanmalıdır. Bu koşullar sağlanırsa fiyatlar üzerinde talep baskısı da olmaz. Cari işlemler açığı 2003 yılında olduğu gibi üretim tarafındaki faktörlerle belirlenecek ve bir tehlike arz etmeyecektir.


2004'te büyümenin ve enflasyonun hükümet hedeflerine çok yakın gerçekleşmesini bekliyoruz. Programa bağlılığın getireceği güven ortamı enflasyon ve faizin yanı sıra kurları da kontrol altında tutacak, reel değerlenme nispeten az da olsa devam edecektir.

Başkan tatilde

Başkanlık yaptığım üç yıl, Türkiye'nin de her açıdan dalgalanmalarla geçirdiği bir dönemdi. Neler görmedik ki? Cumhuriyetin en şiddetli krizleri, koalisyon, seçim, savaş, AB ile ilişkiler, Kıbrıs, terör... Bu dönem Türkiye'nin dibe vurup, tekrar çıkmaya başladığı bir dönem. Bende en çok iz bırakan hadiseler iki yıl önceki Kıbrıs ile ilgili çıkışımızın ve bu yılki iki tezkerenin ayrı bir yeri var. Bu olaylarda hem destek gördük, hem de tenkit aldık. Ayrılınca önce kısa bir tatil yapacağım. Tatilden sonra, işlerime daha fazla zaman ayıracağım.

TÜSİAD'ın 22 Ocak 2004 tarihinde yapılacak 34'üncü Genel Kurulu'na yaklaştığımız şu günlerde, hepimizi son derece üzüntüye sevkeden yaşadığımız uluslararası terör olayları ve bayram sonrasında, Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan Ocak 2004 itibariyle ayrılmayı planladığım derneğimizle ilgili bazı görüşlerimi sizinle paylaşmak ve 2004 yılının önemine dikkatlerinize çekmek için bu mektubu kaleme almayı arzu ettim.
1986 yılından beri 18 yıldır üyesi bulunduğum TÜSİAD'ın, son üç yılı Başkanlık görevi olmak üzere, 1993 yılından itibaren Yönetim Kurulu'nda 11 yıl hizmet verdim. Hem dernek üyeliği, hem de yönetici kadrosunda yer almaktan çok büyük bir onur duyduğumu belirtmek isterim. (...) 2004 yılı tüm bireysel ve örgütsel gücümüzü ortaya koyma yılı olacaktır. Her üyemizin kendi başına alabileceği inisiyatiflerin etkisinin, TÜSİAD'ın dinamiğiyle misliyle katlandığına son 30 yıldır şahit oluyoruz. (...) 2004 yılının bir 'Annus Mirabilis' yılı olarak tecelli etmesi için, sizleri, bireysel ve kollektif olarak misyonumuzda belirtilen toplumsal projenin hayata geçmesi için seferberliğe davet ediyorum.

Ortaçağ tarihçileri, bir yıl içerisinde meydana gelecek ve günlük yaşamın monotonluğunu bölüp gerek bireyin yaşamına ve gerekse ulusların tarihlerine dramatik bir boyut kazandıracak olağanüstü olayların yaşandığı yılları bu ad ile tanımlarmış. Tarihçiler, bu olağanüstü yılın müjdecisi olan alametleri de titizlikle not ederlermiş.



BUSINESS


Annus Mirabilis
Gelenek olacak, gelecek konuşulacak
'Rahat' bir iç ve dış siyasi ortam zor
AKP rejimi değiştirmeye kalksa içinden parçalanır
Gidişat iyi, bir de cebe yansırsa!
ABD, AB'nin alternatifi değil
Avrupa için tarih, ya çıkarsa?
Doların üzerindeki gölge: ABD'nin dev dış açığı
Kıbrıs ve AB sorunlarına piyasalar hazırlıklı...
IMF'yle 2004'te anlaşma bitecek, ilişkiler en hafif maddeyle sürecek
'Stratejik yatırımcı, kreditör yabancı ve mutlaka Türk ortak'
Enflasyonda hedef '12'
Mucize temennisi ile gidiyor
Gerçek kâr için savaşacaklar
Bankacılığın itibarı için sorumluluk almaya hazırlar
Asiye değil ama, Türk Lirası kurtulacak
Faiz tamam ama asıl getiri borsada olacak
Eurobond artık riskli görünüyor
Bireysele 400 bin katılımcı bekleniyor
AB - Türkiye ilişkileri referans olacak
Holdingler iyimser! Ama...
Elektrikte üç yıllık tarife, enflasyonsuz fiyat dönemi
'Umutsuzluk inşaatına' 2004'te bir tuğla daha
İhracat pistinin yıldızı otomobil
Anneciğim Çinliler geliyooor!
Telekom'da 'tekelsiz' yıla giriyoruz
2004'te 54 milyar dolar ciro bekliyor
Turizm, 'daha iyi bir yıl' bekliyor
Yeni yılda yeni türler iyi para kazandıracak
2004 'kurşun geçirmez' bir yaşam arayışının ve duyguların yılı olacak
Her 'gayrimenkul'ün bir numarası olacak
İstikbalimdeki zerzevat
Yolsuzlukta kılıçlar çekilecek
Vergide yeni yasal düzenlemelere dikkat
Kamuflaj hallerden feminen hallere