En Bin 400 yıllık şirket

Bin 400 yıllık şirket

07.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ulusal Enerji Forumu'nun yaptığı araştırmaya göre dünyanın en eski şirketi Japon Kongo Gumı. Milattan Sonra 578 yılında Kongo Ailesi'nin kurduğu şirket, 40 kuşaktır ayakta ve 40'ıncı kuşak tarafından yönetiliyor

Bin 400 yıllık şirket





Ulusal Enerji Forumu'nun yaptığı araştırmaya göre, 'dünyanın en eski şirketi' Kongo Gumi Co. Ltd. Bir Japon şirketi. Kapısı tam 40 kuşaktır açık. 1400 yıldır faaliyette. Şirketin kökleri milattan sonra 500'lü yıllara dayanıyor.
İnşaat işiyle uğraşan Kongo Gumi, Milattan Sonra 578 yılında Güney Kore'den Japonya'ya göç eden Kongo Ailesi tarafından kurulmuş. İlk işi ise bir Budist Tapınağı'nı onarmak olmuş. O tarihten bu yana sürekli ekonomik hayatın içinde kalmayı başaran Kongo Gumi, 14 asırda binlerce inşaat yapmış.
Bu yıl 28 - 30 Ocak'ta İstanbul'da toplanacak olan Ulusal Enerji Forumu öncesinde yapılan bir araştırma ile adı 'dünyanın en eski şirketi' olarak belirlenen Kongo Gumi'ye, forum kapsamında 'kurumsallaşan' Türk şirketleri ile birlikte ödül verilecek.

9.4 milyar yen kâr etmiş
Kongo Gumi Co. Ltd, kuruluş tarihi itibariyle dünyanın en köklü kuruluşu ve günümüzde yine inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteriyor. 2001 yılında toplam 9.4 milyar yen kâr elde eden firma bir aile şirketi. Bu kâr rakamına göre Kongo Gumi, Japonya'nın en büyük şirketlerinden biri.
Ancak Kongo Gumi'nin de hemen her şirket gibi Japonya'nın siyasal ve ekonomik tarihine bağlı zorlukları olmuş. İkinci Dünya Savaşı'nda ayakta kalabilmek için askeriyeye tahta kutular üretmiş.

40'ıncı kuşak yönetiyor
Dünyanın en eski şirketi olarak bugün Japonya'da geleneksel mimariyi yaşatabilmek için çaba sarfediyor ve bilgisayar destekli çizimler kullanıyor.
Şirketin 40'ıncı kuşak başkanı durumunda olan Masakazu Kongo ise 28 - 29 - 30 Ocak 2004 tarihlerinde istanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde üçüncüsü düzenlenecek olan Türkiye Enerji Forumu'nda 'Kurumların Sürdürülebilirliği' konulu bir konuşma yapmak üzere davet edildi. Kongo'ya burada ayrıca dünyanın en eski kuruluşu olduğu için 'Sürdürülebilir Yaşam Ödülü' de verilecek.



BUSINESS